Operatorii economici nu mai sunt obligaţi să afişeze la punctele de lucru adaosul comercial aplicat, a decis miercuri plenul Senatului, prin abrogarea Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite.

„Până acum fiecare operator economic era obligat să declare şi să afişeze la punctul de lucru un anunţ prin care informa clienţii despre cuantumul adaosului comercial practicat în unitatea economică. În 1990 de impunea o astfel de lege, dar în 2020 legea nu îşi mai are aplicabilitate”, a afirmat senatorul USR George Dircă, autor al amendamentului de abrogare a Legii 12/1990, amendament însuşit de plenul Senatului.

Propunerea legislativă vine însă cu noi amenzi

Propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PSD şi USR introduce însă, prin modificarea şi completarea OG 21/1991 privind protecţia consumatorilor, amenzi contravenţionale de la 3.000 la 30.000 de lei pentru producerea, importul şi comercializarea produselor falsificate sau contrafăcute şi pentru comercializarea de produse sau prestarea de servicii care, utilizate în condiţii normale, pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.

De asemenea, potrivit propunerii legislative, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 2.000 lei la 20.000 de lei, comercializarea de produse sau prestarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile stabilite prin lege sau bunuri a căror provenienţă nu este dovedită în condiţiile legii prin documentele de provenienţă (factură fiscală, avizul de însoţire a mărfii, documente vamale etc).

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Pe de altă parte, Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi, prin ordonanţă de urgenţă, unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, potrivit ordinii de zi afişată pe site-ul SGG.

Pe agenda şedinţei figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri naţionale pentru întreprinderi a căror activitate comercială a fost întreruptă parţial sau total în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, în contextul crizei COVID-19.

Sursă foto: INQUAM/George Călin