„Deşi nu există niciun motiv real pentru care oferta să nu se ajusteze în continuare în conformitate cu cererea, preţurile apartamentelor pe anumite categorii se menţin de la începutul anului, ba chiar pe alocuri cresc uşor de la o lună la alta. În prezent, asistăm în mod paradoxal, la o rezistenţă din partea proprietarilor care nu ştiu dacă mai poate dura pentru mult timp, în condiţiile în care volumul clienţilor solvabili pe actuala formulă a programului Prima Casă pare să fie aproape de epuizare“, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.
Valoarea indicelui pentru apartamentele vechi din Bucureşti a ajuns la 1.068 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,5% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 3% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. De altfel, valoarea actuală este foarte apropiată de pragul minim atins pe segmentul apartamentelor vechi din Capitală (1.067 euro/mp util, februarie 2012). Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilaţie a fost înregistrată în cazul apartamentelor cu două camere care s-au ieftint cu 1,2%. Garsonierele s-au ieftinit cu 0,5% în acest interval. În acelaşi timp, unităţile vechi cu trei camere s-au scumpit cu aproape 1%.


Braşov
Preţul solicitat de proprietari pentru apartamentele vechi din Braşov în luna aprilie a ajuns la o valoare medie de 857 euro/mp, apropiată de cea înregistrată în urmă cu 12 luni, dar în creştere cu 0,4% faţă de luna anterioară. Dacă preţul garsonierelor nu a înregistrat modificări foarte relevante, apartamentele vechi cu două camere s-au scumpit în intervalul analizat cu 1,5%, acest tip de proprietate fiind mai scumpă în prezent decât în urmă cu 12 luni. Contrar însă, preţul apartamentelor cu trei camere a suferit o contracţie de 0,7% în aprilie. În comparaţie cu aprilie 2011, cea mai mare diferenţă de preţ, de 2,4%, este întâlnită la garsoniere.


Cluj-Napoca
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 990 euro/mp util, în a patra lună a anului, cu 1,5% mai mult decât în luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi din Cluj sunt cu 1,5% mai ieftine. Pe categorii de apartamente, creşterea a fost liniară. În cazul garsonierelor şi al unităţilor cu trei camere, a fost constatată o creştere de 2,6%, respectiv 2,1%. De altfel, garsonierele vechi din Cluj-Napoca sunt cu 0,6% mai scumpe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Unităţile cu două camere s-au scumpit în acest interval cu 1,3%.


Constanţa
Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere de 0,1% în luna aprilie, atingând valoarea de 908 euro/mp util, cu 3,7% mai mică decât în urmă cu 12 luni. În aceste ultime treizeci de zile, unitaţile cu trei camere s-au ieftinit cu 0,8%. Totuşi, în aceeaşi perioadă, garsonierele s-au scumpit cu 1,4%, iar preţul apartamentelor cu două camere a înregistrat o creştere de 0,4%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul unităţilor cu trei camere care sunt cu 4,3% mai ieftine în prezent.

Timişoara

În ultimele treizeci de zile, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi din Timişoara a ajuns la 800 euro, cu 0,1% mai mult decât în martie, respectiv cu 1,3% mai mult decât în urmă cu douăsprezece luni. Apartamentele vechi cu două camere sunt singurele care s-au ieftinit în luna aprilie. În acelaşi interval, garsonierele, dar mai ales apartamentele cu trei camere au înregistrat creşteri de preţ de 0,6%, respectiv 1%. În comparaţie cu luna aprilie 2011, preţul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins între +0,4% în cazul garsonierelor şi +3,4% în cazul unităţilor cu trei camere.

Ploieşti

Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti, indică, pentru luna aprilie, o valoare medie de 855 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Cu o scădere de 0,6% înregistrată în ultimele treizeci de zile, preţurile apartamentelor din Ploieşti continuă să aibă o evoluţie în ton cu cea înregistrată în primele luni din acest an. În comparaţie cu luna aprilie 2011, preţurile solicitate în prezent sunt cu 4,5% mai mici, aici înregistrându-se cea mai mare diferenţă de preţ dintre toate oraşele analizate, în comparaţie cu 12 luni în urmă.