Proprietarii persoane fizice care au achiziţionat, în anii de bum ai pieţei imobiliare, apartamente în cadrul ansamblurilor rezidenţiale din Bucureşti împânzesc portalurile cu anunţuri de închiriere, în speranţa că vor încasa lunar venituri care să le permită să acopere rata la bancă. Chiriile avansate de aceşti proprietari sunt de cele mai multe ori de două sau chiar de trei ori mai mari decât la apartamentele vechi şi sunt puţine cazuri în care se închiriază cu mobilă.

Apartamente noi de închiriat pot fi găsite în ansambluri rezidenţiale precum Răsărit de Soare, Primăvara Ghencea, Confort City, Rams, Quadra Place, Incity Residence sau Central Park, dar şi în blocuri noi, construite de firme mai mici.

 „Cei care scot la închiriere sunt în principal persoane fizice, dar şi firme care se ocupă cu administrarea de proprietăţi. Apartamentele au fost cumpărate clar ca investiţie şi proprietarii calculează chiria în funcţie de nivelul ratei bancare şi a perioadei în care vor să îşi recupereze investiţia“, a declarat pentru capital.ro Adrian Dumitru Nata, persoană fizică autorizată care lucrează ca agent imobiliar şi dispune de  un portofoliu de 80 de apartamente noi scoase la închiriat.

Potrivit acestuia, dacă acum câţiva ani, proprietarii îşi calculau perioada de recuperare a investiţiei din chirie la 10 ani, acum e nevoie de 20 de ani, pentru a avansa o chirie „decentă“.

Aşteptări mari, cheltuieli minime

„Am cumpărat apartamentul ca investiţie, însă l-am luat cu banii jos, nu am apelat la credite bancare. L-am închiriat în perioada 2007-2008 cu circa 750-800 de euro, fără TVA, însă acum au scăzut chiriile şi nu mai obţin atât. Nu am făcut un calcul să văd cam în cât timp mi-aş recupera investiţia din chirie, mai ales că l-am scos de la închiriere“, a explicat Cosmin Şerban, proprietarul unui apartament cu trei camere din complexul Quadra Place.

Adrian Dumitru Nata susţine că majoritatea proprietarilor scot la închiriere apartamentele, imediat ce le sunt livrate, fără a mai investi sume adiacente în mobilarea lor.

„De obicei, proprietarii nu mai fac investiţii în plus. Majoritatea au primit ca bonus mobilierul de bucătărie şi după ce preiau apartamentul, îl scot la închiriat. În Sectorul 2 şi 3 unde activez eu, cele mai căutate apartamente sunt în zona Titan,  în special Răsărit de Soare, care are preţuri mai mici, dar şi câteva blocuri mai mici“, a spus Dumitru Nata.

Ieftiniri de până la 36%

În Drumul Taberei se găsesc cele mai ieftine apartamente noi disponibile la închiriat şi tot în această zonă s-au constatat cele mai mari ieftiniri. O analiză realizată de imobilire.ro pentru capital.ro, ce vizează cele mai active zone din Capitală în ceea ce priveşte închirierea, indică o chirie medie pentru garsonierele din Drumul Taberei de 286 euro/lună, în scădere cu 19% faţă de anul trecut, de 412 euro/lună pentru două camere, în scădere cu 36%, şi de 725 euro/lună pentru un apartament nou cu trei camere, în scădere cu 15%.

Cartierul Titan este pe locul doi în ceea ce prieşte cele mai mici chirii pentru locuinţe noi. Aici o garsonieră poate fi găsită la 331 euro/lună, în scădere cu 18% faţă de martie 2009, un apartament cu două camere este 530 euro/lună, mai ieftin cu 12% decât anul trecut, şi unul de trei camere este scos la închiriat cu 704 euro/lună, în scădere tot cu 12%.

În zona Obor proprietarii garsonierelor noi cer 347 euro/lună, mai ieftin cu 31% faţă de martie 2009, pentru un apartament cu două camere se cere 530 euro/lună, iar pentru un imobil cu trei camere chiria este de 703 euro, la fel ca şi anul trecut.

În Vitan, chiria medie lunară a unei garsoniere noi este de 368 euro, redusă cu 14% faţă de 2009, a unui apartament cu două camere este 581 euro, iar a unuia de trei camere este 893 euro.
0-49856-tabel.jpg