‘Pentru a restabili întregul control al Ministerului Trezoreriei asupra companiilor strategice de stat, am decis să îl demit din funcţie pe ministrul Mikolaj Budzanowski. El va fi înlocuit cu Wlodzimierz Karpinski, actualul viceministru al administraţiei’, a declarat în faţa presei Tusk, citat de AFP.

Budzanowski a fost criticat recent pentru lipsa lui de informare privind un proiect de adăugare a unei a doua ramuri la gazoductul Yamal Europa, care leagă Rusia de Polonia via Belarus.

Tusk a declarat la acel moment că nu a fost informat privind un memorandum de înţelegere semnat pe acest subiect la Sankt Petersburg, la 5 aprilie de Gazprom cu Europol Gaz, operatorul Yamal Europa, deţinut de Gazprom şi compania gazieră de stat PGNiG.

Premierul polonez a subliniat vineri că semnarea acestui document, fără caracter obligatoriu, ‘nu a adus nicio atingere intereselor statului polonez’.

Potrivit Gazprom, construcţia unei noi ramuri, orientate către Slovacia şi Ungaria, ar putea începe în 2018-2019 şi ar putea avea o capacitate de circa 15 miliarde de metri cubi pe an.

Polonia consumă anual 14 miliarde de metri cubi de gaze naturale, din care 60% din importate din Rusia.

Cu o lungime de peste 2.000 km, Yamal Europa, a cărui construcţie a început în 1994, alimentează via Belarus şi Polonia, piaţa europeană, unde Gazprom acoperă jumătate din consumul de gaze naturale. Capacitatea sa maximă, de 32,9 miliarde de metri cubi pe an, a fost atinsă în 2006.