Amplasarea in subteran a echipamentelor si retelelor de comunicatii electronice pe teritoriul municipiului Bucuresti nu respecta Legea Concurentei, a anuntat Consiliul Concurentei (CC). Acesta solicita o revizuire a proiectului de act normativ „Norme metodologice de aplicare a H.C.G.M.B. nr.252/2008” cu privire la amplasarea in subteran a retelei metropolitane de fibra optica.

„Autoritatea de concurenta a analizat proiectul de act normativ si a constatat ca acesta nu este in concordanta cu art 9 alin.(1) din Legea concurentei”, se arata intr-un comunicat al CC.

„Apreciem deschiderea spre o abordare de piata a drepturilor de acces pe proprietati, de care au dat dovada organele administratiei publice locale ale municipiului Bucuresti cu ocazia elaborarii, modificarii si aplicarii actelor normative care stau la baza implementarii proiectului Retelei metropolitane de fibra optica a municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii , dar trebuie respectata legislatia in scopul crearii, mentinerii si stimularii unei piete concurentiale”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu.

Consiliul Concurentei este autoritatea care emite avizul conform pentru proiectele de acte normative care pot avea impact anticoncurential si propune modificarea acelora care au un asemenea efect. Astfel, daca un act normativ poate avea un impact anticoncurential, autoritatea emitenta are obligatia de a obtine avizul conform al CC, precum si de a face modificarile necesare, in vederea compatibilizarii cu prevederile Legii concurentei (nr.21/1996).

In acest sens, autoritatea de concurenta a trimis opinia sa primarului general al Municipiului Bucuresti si membrilor Consiliului General al Municipiului Bucuresti.