În acest scop, el a iniţiat proiectul "Avatar", după numele celebrului thriller SF al regizorului James Cameron, în care a antrenat deja 100 de oameni de ştiinţă. Iţkov, preşedinte al unui holding media, spune că intenţionează în viitor să atragă şi mai mulţi specialişti în cercetările asupra nemuririi, scrie Agerpres.

"Acest proiect ne va duce la nemurire. Omul va fi pentru totdeauna parte a societăţii. Nimeni nu doreşte să moară", spune omul de afaceri rus. "Înţeleg că aceasta este o sarcină foarte dificilă pentru oamenii de ştiinţă.Cu toate acestea eu cred în ceea ce se numeşte visul american. Dacă vă consacraţi toate forţele şi timpul unei idei oarecare, ea va deveni realitate", consideră el.

Proiectul, subliniază acesta, va consta din mai multe etape: la început va fi inventat un organism artificial robotizat, iar, apoi, un creier artificial. De fapt, un set de programe de calculator sofisticate în care va fi relocată conştiinţa umană. Etapa finală a proiectului ‘Avatar’ este de a descărca conştiinţa într-un "corp hologramă".

"Holograma are multe avantaje, puteţi merge prin pereţi, vă puteţi deplasa cu viteza luminii", îşi dă frâu liber fanteziei Iţkov, adăugând că în cadrul acestui proiect el este dispus să colaboreze inclusiv cu Ministerul american al Apărării. Presa a scris că Pentagonul lucrează la crearea unor roboţi pe care militarii îi vor putea controla cu puterea gândului, în scopul de a le lua locul în teatrele de operaţiuni militare. Autorităţile SUA ar fi cheltuit deja şapte milioane de dolari pentru acest program.

Mai înainte, savanţii britanici au început cercetările asupra unei specii de viermi plaţi (Platyhelminthes) pentru a descoperi secretul nemuririi. Potrivit acestora, acest tip de viermi asexuaţi, care se reproduc prin diviziune, pot depăşi limitele îmbătrânirii.