Conditiile principale de a participa la programul „Tineret” al Uniunii Europene sunt: varsta, intre 15 si 25 de ani si dimensiunea internationala a proiectului. Programul, de fapt, incurajeaza mobilitatea in spatiul european, stagiile de informare, proiectele care aduc beneficii comunitatilor locale si, nu in ultimul rand, investitiile de viitor.
Castigul este, concret, experienta. Dar nu numai atat: spre exemplu, tinerii care au participat la programul de voluntariat primesc un certificat semnat de un membru al Comisiei Europene, care poate face minuni pentru CV.
„Programul Tineret constituie o excelenta oportunitate pentru tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani de a initia proiecte care sa contribuie atat la dezvoltarea comunitatii sau, de ce nu, la dezvoltarea personala. Programul sustine spiritul de initiativa al tinerilor din intreaga Europa”, explica Florin Mihai Stan manager de programme la organizatia ARSIS Suceava, care a desfasurat proiecte cu finantare europeana inca din anul 1999.
De altfel, programul se deruleaza in Romania chiar din 1999, dar pana acum s-a auzit putin de el. Asta pentru ca programul s-a desfasurat, timp de mai bine de doi ani de zile, prin agentia Eurotin, aflata sub directa subordine a ministrului tineretului si sportului. In februarie 2002, Eurotin, impreuna cu centrul Infotin si Centrul de Studii pentru Tineret, s-a transformat in Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT). „Eurotin nu s-a ocupat de informarea tinerilor. Practic, foarte putini au aflat, si acestia, pe anumite cai, de posibilitatea intrarii in program. In anul 2002, „Youth” a fost chiar sistat, pentru sase luni de zile. Dupa constituirea ANSIT, am fost vizitati de o delegatie a Directiei Generale pentru Educatie si Cultura din cadrul Comisiei Europene, si aceasta a decis ca indeplinim toate conditiile pentru a derula programul Youth. Asadar, acesta a fost relansat in decembrie”, explica Cristian Rizea, director general al ANSIT.
Cele cinci componente, numite si „actiuni” ale programului „Tineret”, sunt: Schimburi internationale de tineret pentru Europa, Serviciul european de voluntariat, Initiative ale tinerilor, Actiuni comune si Masuri de sprijin. Cele mai interesante, pentru tineri sunt primele trei. In cadrul schimburilor internationale, trebuie gasite grupuri partenere din alta tara sau mai multe tari, cel putin una dintre acestea fiind membra UE. De asemenea, participantii trebuie sa se gandeasca la posibilitatea continuarii proiectului, prin alt fel de activitati sau cresterea numarului de beneficiari. Sprijinul financiar, in acest caz, acopera o parte din costurile necesare: transport, cazare, materiale de lucru etc. A doua componenta, servicii de voluntariat, incurajeaza stagii de practica a tinerilor in cadrul unor organizatii sau administratii locale din alta tara. Costurile se impart intre ANSIT si organizatia din tara partenera, voluntarul nu cheltuie, practic, nici un ban. Actiunea „Initiative ale tinerilor” vizeaza proiecte cu impact asupra comunitatii locale, dar si pe cele care aduc un beneficiu membrilor grupului. Este nevoie de minimum patru tineri care, asociati intr-o structura de tip non-profit, sa realizeze un proiect.
„Selectia proiectelor se realizeaza de catre reprezentanti ai ANSIT, ai ministerului si ai organizatiilor studentesti. Avem deja 28 de proiecte pentru prima licitatie si asteptam mai multe pentru urmatoarele”, spune Cristian Rizea. Multi tineri au dorinta de a schimba anumite lucruri sau isi doresc sa realizeze un proiect oarecare, foarte putini insa cunosc oportunitatile si programele care le sunt destinate.

Inscrierea In program si selectia
1. Contactarea Agentiei Nationale si discutarea ideii de proiect cu persoana responsabila.
2. Analizarea Ghidului Programului Tineret, care poate fi de asemenea procurat contactand Agentia sau pe site-ul Uniunii Europene.
3. Crearea de parteneriate externe si comunicarea cu partenerii, in cazul in care se are in vedere un proiect care implica participanti din alte tari. In acest sens, este important sa fie din nou contactata Agentia Nationala, pentru a adera la grupul de discutii.
4. Scrierea proiectului, conform formularelor actuale (acestea pot fi de asemenea solicitate Agentiei Nationale sau pot fi descarcate de pe pagina web a Uniunii Europene / Programul Youth).
5. Depunerea proiectului la ANSIT, la datele limita.
6. In general, Agentia informeaza candidatii in 45 de zile de la depunerea proiectelor cu privire la aprobarea sau respingerea proiectului.
7. Semnarea contractului de finantare cu Agentia.
7. Proiectele pot incepe la 90 de zile de la data depunerii si trebuie derulate in termenii mentionati in contract.

Cinci zile de start in cursa pentru cAstigarea finantarii

termene de depunere a cererii             Perioade de desfasurare a
de finantare                        proiectelor
1 februarie                        1 mai – 30 septembrie
1 aprilie                        1 iulie- 30 noiembrie
1 iunie                            1 septembrie – 31 ianuarie
1 septembrie                        1 decembrie – 30 aprilie
1 noiembrie                        1 februarie – 30 iunie

Pentru orice informatii, inclusiv obtinerea de formulare pentru cererile de finantare, cei interesati pot contacta agentia Eurotin la telefonul cu acces gratuit 021 8080310. Alte date de contact: tel. 021/310.43.10, 021/310.43.28,
fax: 021/310.43.13, e-mail: eurotin@eurotin.ro, adresa: Piata Valter Maracineanu 1-3, intrarea 4, et.1, camera 136, 139, 141, sector 1, Bucuresti.