Uniunea Europeana (UE) va acorda Rominiei un imprumut nerambursabil i valoare de 131 milioane euro (circa 112 milioane USD) destinat finantarii, cu 75% din valoare, a trei proiecte de reabilitare a unor sisteme de epurare a apei.
Primul proiect vizeaza reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate si a colectorului principal pentru municipiul Craiova. Valoarea totala a investitiei se ridica la 70,5 milioane euro, din care 52,8 milioane euro sunt acordate de UE. Al doilea proiect prevede imbunatatirea sistemului de alimentare cu apa potabila si de epurare a apelor uzate din municipiul Iasi, astfel icit sa fie respectate standardele europene i domeniul calitatii apei si a protectiei mediului. Din cele 51,7 milioane euro reprezentind costul lucrarilor, UE furnizeaza 39,5 milioane euro.
Al treilea proiect are i vedere o serie de lucrari la statia de epurare a apelor uzate Danutoni din Valea Jiului, costul total fiind de 9,7 milioane euro. Contributia UE este de 7,3 milioane euro. in toate cele trei proiecte, diferenta de 25% din valoare va fi acoperita din bugetele locale si din imprumuturi contractate de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.