un impresionant numar de tratate, carti, studii si articole. La fel de impresionant este si numarul programelor de initiere, formare si dezvoltare a competentelor liderilor. De-a lungul ultimilor ani, in care piata a fost asaltata de informatii in domeniul leadership-ului, fiecare autor sau instructor a incercat sa convinga si sa aduca argumente in favoarea unei teorii sau a alteia, in legatura cu ce inseamna un lider de succes, care sunt beneficiile personale si organizationale. Recent, a venit in Romania, la invitatia firmei de training Learning About, John C. McCormack, specialist american consacrat in pregatirea si antrenarea liderilor. Pentru a atinge performanta in formarea celor care doresc sa devina, cu adevarat, lideri, McCormack a studiat, pe langa psihologia in afaceri, management strategic corporatist, dezvoltare umana si artele martiale, domenii precum sanatatea, nutritia si meditatia, pentru a putea integra sistemic principii in programele de coaching, cu impact asupra performantei in afaceri. Experienta militara se pare ca a avut insa o contributie semnificativa in dezvoltarea unui sistem de pregatire capabil sa genereze rezultate de durata si cu importanta majora pentru manageri si echipele lor. La Academia Militara West Point din New York, care a creat o buna parte din cei mai influenti lideri mondiali, se vehiculeaza o definitie simpla, dar puternica a leadership-ului, si anume „abilitatea de a determina pe cineva sa faca ceea ce vrei tu ca el sa faca.“

Cu ce si cum contribuie liderii la dezvoltarea unei organizatii?

1. Dezvolta si conceptualizeaza viziunea sau scopurile principale pe termen lung, ce se doresc a fi obtinute.
2. Clarifica si comunica scopurile si obiectivele.
3. Observa acele planuri pe termen lung si acele structuri organizationale care vor fi necesare pentru a capacita organizatia sa-si indeplineasca obiectivele propuse.
4. Aloca responsabilitatile si determina misiunea departamentelor principale sau obiectivele anumitor sarcini.
5. Determina metodele ce trebuie adoptate pentru a monitoriza rezultate, pentru a masura progresele si pentru a hotari care este directia de actiune.
6. Este o resursa-cheie in rezolvarea problemelor si in depasirea dificultatilor intalnite pe parcursul desfasurarii activitatilor.
7. Comunica scopurile si obiectivele, precum si orice alte modificari sau schimbari in ceea ce priveste directia abordata.
8. Motiveaza, inspira, incurajeaza si rasplateste efortul si succesele, corecteaza si disciplineaza performanta nesatisfacatoare, mentine moralul si spiritul de echipa.
9. Isi asuma pe deplin rezultatele. Toata responsabilitatea sta pe umerii liderului.
10. Reprezinta grupul sau organizatia in relatiile cu mediul exterior.