Programul Tomata 2024. Agricultorii își pot depune dosarele până pe 16 mai 2024

Programul Tomata 2024. Potrivit declarațiilor secretarului de stat Adrian Pintea, fermierii care se ocupă de cultivarea legumelor în sere pot primi un sprijin financiar în valoare de 3.000 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați cultivați.

Ajutorul este oferit de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Se întâmplă prin intermediul programului destinat culturii de tomate. Agricultorii sunt încurajați să își depună cererile în această perioadă. Ei mai pot face acest lucru până pe data de 16 mai 2024.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale îi informează pe cultivatorii de legume că solicitările pentru programul destinat culturii de tomate trebuie depuse la Direcțiile Agricole Județene.

Sumele urmează să fie acordate în două tranșe, astfel:

„În ceea ce privește programul tomata, așa cum a fost promis în urma negocierilor care au avut loc cu asociațiile de legumicultori, acesta continuă și în acest an. S-au făcut demersuri la Comisia Europeană pentru a acorda această sumă în două tranșe, pentru a nu se aștepta până la final. S-au dat 1.500 de euro acum și 1.500 urmează să se dea.

Acum este perioada în care se depun aceste cereri. Cererile nu se depun la APIA, ci se depun la Direcțiile Agricole Județene. Data de 16 mai este ultima zi în care se depun aceste cereri.

Revin cu rugămintea la toți cei care vor să acceseze programul tomata, să depună documentele, sau dacă au nelămuriri să discute cu cei de la DAJ, astfel încât toți cei care sunt eligibili să-și depună în perioada legală cererile, astfel încât să fie procesate de colegii de la DAJ și să poată să-și urmeze fluxul de autorizare la plată”, a declarat Adrian Pintea, citat de Agro TV.

rosii cherry
Roșii / SURSA FOTO: Dreamstime

Cultivatorii de ceapă vor putea beneficia și ei de o subvenție

În plus, reprezentantul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a confirmat că se lucrează la implementarea unei noi subvenții destinate fermierilor din domeniul legumicol, cu accent pe producătorii de ceapă.

Aceasta va fi similară cu subvenția de care se bucură, în prezent, cultivatorii de usturoi.

„Așa cum este în acest moment acea măsură pentru usturoi, au fost solicitări din partea celor care cultivă ceapă, pentru că sunt cumva aceleași condiții, aceeași manoperă.

Luăm în calcul foarte serios să acordăm și pentru ceapă această formă de sprijin. Cu siguranță vom găsi o cale și o soluție pentru acordarea sprijinului și pentru culturile de ceapă”, a explicat Adrian Pintea, pentru sursa citată.