La acestia se mai adauga o seama de operatori sau ingineri de sistem, care nu au intrat in schema gandita de guvernanti si care fac parte din angrenaj, lucrand cot la cot cu softistii in realizarea unui produs.
„Nu vom modifica structura, sensul sau conditiile ordinului, dar vom veni cu cateva clarificari, cum ar fi: unde se tin documentele contabile, cine tine dosarul de incadrare a salariatilor, la ce se refera suma minima privitoare la venitul realizat de catre un programator in anul precedent, care sunt toate specializarile prevazute in ordin, etc” a declarat de curand ministrul Dan Nica. Tot Nica a mai spus ca eliminarea impozitelor pe salariile programatorilor a dus la cresterea substantiala a numarului firmelor inregistrate la Registrul Comertului cu obiect de activitate productia de software.
Cu toate acestea, o parte dintre patronii companiilor de software importante romanesti raman reticenti in ceea ce priveste punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei nr. 94. Acestia asteapta publicarea asa ziselor „clarificari” pentru ca apoi sa aplice si in companiile lor aceste scutiri fara a se expune, astfel, nici unui risc.
„Suntem nelinistiti de faptul ca Ministerul Finantelor intarzie de trei luni sa dea instructiunile de folosire a ordinului. Daca cineva incearca sa aplice ordonanta acum, este posibil sa constate ca este altceva la aparitia instructiunilor” ne explica Florin Talpes, director executiv Softwin si presedinte al Asociatiei Nationale a Intreprinderilor de Software.
In plus, la aceasta reticenta se adauga si faptul ca majoritatea companiilor inca mai lucreaza cu contracte de colaborare sau negociate pentru sume nete echivalente in dolari. Practic, firmele care lucreaza in acest mod trebuie sa regandeasca intregul sistem.
Insa senatorul Varujan Pambuccian pare sa fie multumit de cum au evoluat lucrurile pana acum, acesta declarand revistei Capital ca totul se afla de abia la inceput. „Dupa primul bilant, intentionam sa ducem lucrurile la nivel de firma. Pentru ca la succesul unui produs participa pana si femeia de serviciu din firma, dorim sa cream aceleasi facilitati pentru toti angajatii unei astfel de companii, astfel incat patronul sa decida cine merita si cine nu sa profite de scutiri”.    

Cifre din software dupa aparitia OUG nr. 94

– Daca toti softistii ar beneficia de prevederile Ordonantei 94, acestia ar „scapa” de plata a 600 miliarde de lei pe an catre stat.
– Mai mult de 10.000 de programatori vor fi scutiti de plata impozitelor pe salarii, numarul creascand de la an la an.
– Firmele de software nu mai trebuie sa plateasca impozitul pentru fondul de salarii al angajatilor de circa 4-7% din cifra de afaceri.
– Mai mult de 25% dintre specialisti vor fi convinsi sa nu mai paraseasca tara si acest procent este in continua crestere.
– Salariul mediu net de 380 USD pentru un programator a crescut dupa aparitia Ordonantei la circa 500 USD.