Pentru asigurati, prognozele nu sunt din cale afara de optimiste. Cel putin teoretic, ei vor trebui sa scoata din buzunar mai multi bani fata de anul trecut pentru a plati primele de asigurare. Motivele sunt deja cunoscute. Atacurile teroriste din 11 septembrie in SUA, au bulversat piata mondiala a reasigurarilor iar unda de soc va atinge in 2002 si Romania. Pentru a putea incheia contracte noi de reasigurare, companiile locale vor fi nevoite sa negocieze tarife mai mari cu partenerii straini, iar banii in plus nu vor putea fi recuperati decat tot de la asigurati. Nu in ultimul rand, pentru companii, asigurarea riscului de terorism va fi foarte greu daca nu imposibil de realizat, reasiguratorii evitand preluarea acestui risc din motivele expuse mai sus.
Pe de alta parte, o data cu intrarea in vigoare de la 1 ianuarie a noului plan de conturi s-au creat premisele aplicarii anul acesta a marjei de solvabilitate pentru companiile de asigurari.
Ca urmare, firmele care nu indeplinesc acest criteriu vor trebui sa-si inchida portile ceea ce va duce la intarirea si stabilizarea pietei. Asiguratii vor putea beneficia astfel de serviciile unor companii a caror activitate este organizata pe baze corecte, chiar daca numarul actorilor de pe piata se va diminua.
„Va fi un an de cotitura pentru intreaga industrie, la sfarsitul caruia se va putea vedea mult mai clar care sunt companiile solide financiar” apreciaza Florentina Almajanu, secretar general al UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor Asigurare).
In planul incasarilor companiilor de asigurari, majoritatea oficialilor acestora sunt de parere ca 2002 va fi un an mai bun decat precedentii.
„Sunt multe privatizari prevazute anul acesta, si asta e un semn bun pentru asiguratori pentru ca societatile private manifesta o mai mare disponibilitate pentru protectia bunurilor si a angajatilor. Pe de alta parte, tot mai multe companii straine au in plan sa-si deschida afaceri in Romania. Ceea ce va conta in lupta pe piata va fi cat de bine sunt organizate retelele de vanzari ale companiilor. Acestea vor face diferenta intre companii”, spune Gavril Muresan, director general adjunct la Allianz Tiriac Asigurari.
Creste concurenta la asigurarile de viata
Extrapoland datele existente la sfarsitul lunii septembrie la nivelul intregului an, pe total piata, in 2001, se estimeaza un volum de prime brute incasate de 345 – 350 milioane USD. Daca cifrele se vor dovedi corecte la acest nivel, previziunile indica o crestere in valuta americana de circa 10 – 15% in 2002, ceea ce inseamna incasari de circa 380 – 400 milioane USD.
Evolutia pietei va depinde nu doar de reglementarile ce urmeaza a fi aplicate ci si de cele prevazute in lege dar, dintr-un motiv sau altul, neaplicate inca. „Rezolvarea problemei deductibilitatii ar trebui sa reprezinte prioritatea acestui an, este de parere Valentin Tuca, director Marsh SRL si presedinte UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari). Statul ar trebui sa inteleaga faptul ca prin acordarea deductibilitatii la cheltuielile cu asigurarea este protejata capacitatea de a produce profit a asiguratului”, spune directorul Marsh SRl. In ce priveste activitatea brokerilor de asigurari, Valentin Tuca este optimist: „Speram ca in 2002, serviciile brokerilor sa fie recunoscute mai mult ca in anii trecuti, ca fiind aducatoare de valoare”, declara domnia sa
In ce priveste asigurarile de viata, este de asteptat o intensificare a concurentei pe piata in 2002. „Evolutiile posibile depind in mare masura de legislatia specifica si de capacitatea companiilor de a transmite mesaje eficiente si coerente pietelor tinta carora se adreseaza. Credem de asemenea ca la asigurarile de viata volumul de prime incasate va creste in ritmul ultimilor 2-3 ani”, apreciaza Dan Bold, director de marketing la Commercial Union Asigurari de Viata.