Prognoza de creștere economică pentru 2022 a fost îmbunătățită la 4,6%

Comisia Națională de Prognoză (CNSP) vine cu vești bune pentru România. Aceasta a estimat o creștere economică de 4,6% pentru acest an, cu 1,1% mai mult decât prognoza prezentată în vară. Totuși, Comisia vine și cu vești proaste – prognoza de creștere pentru anul viitor a fost redusă de la 3,7 procente, la 2,8 procente.

Raportul Comisiei Naționale de Prognoză explică motivul pentru care estimarea a fost modificată și spune că au fost constatate performanțe neașteptate în ceea ce privește construcțiile și serviciile. Acestea dețin, împreună, o contribuție de aproape 5% la majorarea PIB, atenuând aportul negativ al industriei și agriculturii cu 0,9%.

CNSP a mai spus că acele contribuții negative au venit din partea industriei, care ar aduce o scădere de 1,2% a valorii adăugate brute. Contribuțiile negative vin și din partea sectorului agricol, acesta fiind extrem de afectat de secetă. Astfel, estimările au fost revizuite semnificativ, ajungând la o scădere de 12,8%.

Investițiile brute au avut parte de o ușoară redinamizare

Comisia Națională de Prognoză (CNSP) arată că investițiile brute au avut parte de o ușoară redinamizare în trimestrul II al acestui an, iar această tendință va continua atâta timp când realizarea investițiilor publice din fonduri europene va accelera.

În raport se mai arată că revizuirea creșterii formării brute de capital brut a fost de 0,6 procente, ajungând acum la 4,3%.

„Conform prognozei actuale, în acest an cererea internă se consideră a fi susţinătoarea creşterii economice, exportul net având o contribuţie nulă – dinamica superioară a exporturilor de bunuri şi servicii (9,2%) fiind anulată de cea a importurilor de bunuri şi servicii (8,2%)”, arată prognoza.

Creșterea economică va încetini de anul viitor

Comisia Națională de Prognoză (CNSP) mai arată că anul viitor se estimează o creștere economică încetinită, din cauza efectelor geopolitice din prezent. Potrivit Comisiei, acestea vor deveni și mai vizibile la nivel european.

Chiar dacă activitatea va încetini în primele două trimestre, acesta se va relansa și va influența pozitiv construcțiile și serviciile.

Nivelul ridicat al prețurilor produselor energetice și slăbirea industriei în Germania va influența în continuare activitatea din sectorul industrial. Amintim că Germania este principalul partener al României. Din această cauză, valoarea adăugată brută a fost estimată în creștere modestă de 0,4%, sub nivelul estimat în vară.

În contextul unor condiții climatice normale, agricultura va avea parte de o creștere cu 9,8 procente a valorii adăugate brute, asta după ce sectorul a avut parte de o contracție accentuată anul trecut.

Creștere moderară a consumului privat

Raportul mai arată că se va urmări o creștere moderată de 2,7 procente în ceea ce privește consumul privat, un procent mai mic cu 0,9% față de cel din prognoza de vară. În același timp, puterea de cumpărare ca fi de 1,7%, un nivel mai mic față de prognoza din vară.

Pentru formarea brută de capital fix s-a estimat o dinamică de 6,2 procente, mai mică cu 1% față de prognoza din vară, iar aici au fost luate în considerare mai multe aspecte precum majorarea costurilor de finanțare, dar și majorare costurilor cu materiile prime.

Comisia Național de Prognoză a mai precizat în raport că exportul net va avea o influență ușor negativă asupra creșterii economice. Ritmul PIB a fost estimat la 4,8% pentru 2024-2026.

Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au venit cu estimări în creștere

În cursul acestei luni, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere estimările cu privire la avansul economiei românești în acest an. Dacă în prognoza din primăvară, avansul economiei românești era de 2,2 procente, acum este de 4,8 procente.

Totuși, Fondul Monetar Internațional a scăzut prognozele pentru anul viitor, precizând că mizează pe un PIB de 3,1 procente, în creștere de la ultima prognoză din primăvară.

Banca Mondială a estimat la începutul acestei luni că economia românească va urma să înregistreze o creștere de 4,6%.