In luna martie, in cadrul aceleiasi rubrici pentru SNP, scriam “In rest, ramanem in stare defensiva pana la o confirmare de schimbare de trend. Aceasta va aparea deasupra valorii de 5850 (termen scurt) si 6500 pe termen lung.” Trendul nu s-a schimbat, iar graficul alaturat este concludent in privinta avantajelor utilizarii analizei tehnice pentru urmarirea trendului si conservarea capitalului. Fara ea, s-ar fi pierdut din acel moment si pana acum 820 ROL, adica -14.4%. Ce spune analiza tehnica in acest moment?


Orice fond strain care ar intentiona sa intre la SNP se uita la un grafic similar cu acesta. “Sa cumpar sau nu?”, se intreaba managerul fondului. Privind chart-ul, raspunsul este negativ. SNP se afla sub MM50 si MM200, trendul este clar descendent cu un obiectiv de 4400 ca suport (low-ul din mai). Intr-un trend descendent, orice crestere este una de reactie in care se vinde in forta, se ajunge la o rezistenta si pretul cade din nou. In cazul unei reactii mai serioase, 5100 este un obiectiv de crestere. Unul dintre aspectele negative la SNP este prezenta extinsa ca timp sub media de 200 de zile. Cu cat durata devine mai lunga, cu atat se acumuleaza mai multa greutate pentru a depasi rezistenta la 5100.



In plus, managerul de fond strain se uita si la graficul indicelui BET, care mai are numai 52 de puncte si pierde tot ce a castigat in 2006. Elementele negative abunda in decizia lui privind SNP, singurul aspect pozitiv fiind, la prima analiza, pretul petrolului care ramane in jur de $70/baril. Fondurile straine (pentru ca numai ele vor impulsiona piata) iau in considerare analiza tehnica si pe cea fundamentala, dar, in acest caz si acum, decizia de intrare este amanata (de ce sa nu cumperi mai ieftin SNP?). In concluzie, toate trendurile raman descendente si, in lipsa cumparatorilor, SNP va merge spre suportul de 4400.





Sursa: https://ta.educofin.com