Dobanda-cheie din Ungaria va ramane la 8,5%, dupa sedinta de astazi a Consiliului Monetar din cadrul Bancii Nationale a tarii vecine. De data aceasta, analistii de la Budapesta se asteptau ca dobanda sa fie lasata la aceeasi cota, spre deosebire de sedinta anterioara, cand dobanda era la 8,25%, iar piata se astepta sa stagneze, iar majorarea a parut pripita. Astfel, banca centrala este in deplina concordanta cu piata, care s-a aratat suprinsa de decizia anterioara.

Un element care a contribuit decisiv la aceasta decizie a fost intarirea monedei nationale, a forintului, din ultima perioada. Cifrele arata ca acesta a castigat 10,6% in raport cu euro de la inceputul anului pana in prezent. De altfel inflatia s-a miscat bine, scazand in iunie cu 0,3 puncte procentuale de la 6,9% la 6,6%  anualizata. Inflatia are sanse sa creasca, dat fiind faptul ca preturile la energie si mancare sunt pe trend ascendent.

UPDATE: In cadrul sedintei, s-a decis pastrarea ambitiosului obiectiv al tintei de inflatie la 3%. Pentru a observa mai in detaliu evolutia dobanzii-cheie din Ungaria, aveti la dispozitie un grafic, care acopera perioada incepand cu ianuarie 2005 pana in prezent.

Sursa: Magyar Nemzet (Ungaria), Banca Nationala a Ungariei

0-16194-capitalgraficdobcheiehu1.jpg