Sic transit gloria mundi (traduce aproximativă „gloria este trecătoare“). Acţiunile SNP erau, până la începutul anului 2007, un instrument sigur, stabil pentru a cultiva un portofoliu de investiţii de succes pentru viitor. Dar, similar cu orice altă acţiune bursieră populară în rândul investitorilor şi al fondurilor de investiţii, acţiunea SNP ajunge la un stadiu în care potenţialul ei, cel puţin pe termen mediu, se saturează, şi orice ştire negativă capătă amploare.

Graficul alăturat prezintă imaginea unui trend descendent pe care numai un optimism iraţional îl mai poate traduce într-o acţiune „cu potenţial de creştere“. Lumânările japoneze modificate din subchartul 1 indică un trend descendent evident. Unul dintre elementele negative îl constituie indicatorul CCI (Commodity Channel Index), care se află pe graficul săptămânal (atenţie! ignorăm orizontul de timp zilnic) în teritoriul negativ. Atâta timp cât indicatorul rămâne în această zonă, acţiunea SNP nu este de cumpărat. În subchartul 2, indicatorul CCI se află la un nivel comparabil cu unele precedente, unde preţul s-a întors.

Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, acţiunea SNP are un drum lung până la schimbarea trendului descendent. Concluzie: pe termen mediu, luând în considerare graficele şi analiza tehnică, valoarea de rezistenţă 6.000 lei vechi rămâne foarte greu de depăşit. Piaţa bursieră oferă, la ora actuală, alte oportunităţi incomparabil mai avantajoase decât investiţiile în SNP. Pe termen scurt, acţiunile rămân foarte atractive pentru speculatorii care pot câştiga 5%, în special în condiţiile de supravânzare. Dar în afara termenului scurt, acţiunile SNP sunt lipsite de energie. Piaţa românească, cu toate că este embrionară ca evoluţie, oferă investitorului de rând nenumărate posibilităţi reale de a câştiga bani.

35-2176-snp20042007.jpg

 Sursa: https://ta.educofin.com