O ştire(*) din 23.11.2006 anunţa interesul companiei româneşti Softwin (antivirus BitDefender) pentru bursa americană Nasdaq. Este un fapt pozitiv, de admirat, dar ce surprinde negativ referitor la bursa de la Bucureşti este declaraţia PR managerului: „Dacă ar fi să listăm compania la bursă astăzi, nu am alege în mod sigur Bursa de Valori Bucureşti“. Motivele pot fi multe şi declaraţia este un semnal de alarmă pentru cei de la bursă; bursa este departe de a fi matură, aşa cum apare în declaraţii.

De câteva săptămâni, asistăm la o plafonare cu iz negativ a indicelui BET, în timp ce sectorul SIF-urilor explodează. Nimic nou sub soare, mai ales că, structural şi fundamental, acest indice nu s-a mai „aerisit“ de mult timp. Dar, tehnic, imaginea este elocventă în graficul alăturat. Valoarea maximă din februarie 2006 a fost reatinsă recent, formându-se un top dublu cu caracter negativ. Ca urmare, BET urmează un curs descendent pe termen scurt, cu suport iniţial la 7.575, adică la media de 200 de zile MM200, care coincide cu retragerea Fibonacci de 23,6% a creşterii 2005-2006. Media de 200 de zile este o graniţă pentru sănătatea evoluţiei oricărui instrument financiar şi îi trebuie acordată mare atenţie (îndeosebi de către cei care investesc în fonduri mutuale şi care „uită“ să vândă la pericol).

Pe termen scurt, BET va evolua în range/interval, între 8.500 şi 7.500, mai mult spre valoarea inferioară. Pe termen mai lung, 8.500 apare ca o rezistenţă redutabilă, ţinând seama nu numai tehnic, ci şi fundamental, de maturizarea (da, aici avem una) SNP, BRD, TLV. Cu cinci SIF-uri nu poţi dezvolta o bursă modernă, europeană şi matură; nici cu promisiuni de listări viitoare. Să le vedem mai întâi, şi apoi să discutăm. Dar două elemente rămân pozitive pentru imaginea pe termen lung: indicele deasupra MM200 şi PER-ul pieţei, care, până acum, este 18,51 şi se încadrează spre limita superioară a valorii pieţelor emergente.
*) Realitatea TV/Evenimentul Zilei

11-293-bet23112006.jpg

SURSA: https://ta.educofin.com/