Profitul net al OMV, proprietarul Petrom, a scăzut cu 34% în al treilea trimestru, comparativ cu perioada similară din 2008, la 362 milioane de euro, în condiţiile în care vânzările s-au redus cu 31%, la 4,7 miliarde de euro, a anunţat marţi grupul austriac.

Rezultatele grupului austriac au fost influenţate de declinul accentuat al cotaţiei ţiţeiului şi de restrângerea marjei de rafinare, se arată în raportul financiar trimestrial al OMV. Preţul mediu al petrolului Brent s-a diminuat cu 41% în perioada iulie-septembrie, faţă de intervalul similar al anului trecut. În acelaşi timp, marja de rafinare a scăzut cu 79%.

Profitul OMV înainte de deducerea dobânzilor şi taxelor (EBIT) s-a situat în perioada iulie-septembrie la 553 de milioane de euro, în scădere cu 23% comparativ cu al treilea trimestru al anului trecut. Contribuţia Petrom la EBIT a fost de 210 milioane de euro, notează raportul, preluat de Mediafax.

Profitul EBIT pe segmentul Exploare şi Producţie a scăzut în intervalul analizat cu 32%, la 492 de milioane de euro, afectat în principal de preţurile neavorabile ale petrolului. Producţia de petrol şi gaze naturale a grupului din al treilea trimestru a fost echivalentă cu 317 barili de petrol pe zi, puţin peste nivelul perioadei similare din 2008.

Pentru operaţiunile de Rafinare şi Marketing, OMV a raportat un EBIT de 36 de milioane de euro, faţă de pierderi de 63 de milioane de euro în iulie-septembrie 2008.

Profitul înainte de deducerea dobânzilor şi taxelor pe segmentul Gaze şi Energie s-a redus cu 22%, la 46 de milioane de euro, afectat de performanţele scăzute ale Petrom.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Petrom, minus 33% la profit, 5.000 de angajaţi mai puţin.