Dezamăgirea acestora de rezultatul producătorului de iPhone s-a văzut imediat în preţul acţiunilor companiei, care a căzut cu circa 5% în orele care au urmat anunţării rezultatelor financiare, transmite BBC.

Dezamăgirea este legată în special de cel de-al patrulea trimestru al anului fiscal, când nu a fost lansat niciun produs major. Sunt primele rezultate financiare anunţate de companie după moartea co-fondatorului Steve Jobs.

În cel de-al patrulea trimestru al anului fiscal, Apple a vândut 17,1 milioane de iPhone-uri, marcând o creştere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut. Numărul iPad-urilor vândute a urcat cu 166%, ajungând la 11,1 milioane de unităţi.

Analiştii, însă, aşteptau să audă că au fost vândute 20 de milioane de iPhone-uri în perioada iulie-septembrie 2011.

"Apple trebuie să bată recorduri pentru a menţine ritmul"

Reprezentanţii Apple au explicat că vânzările din luna septembrie au stagnat din cauză că populaţia aştepta lansarea noii versiuni a terminalului, iPhone 4S, care a fost pus în vânzare pe 14 octombrie. Şi au dreptate: noua variantă a iPhone-ului a fost vândută în 4 milioane de exemplare în doar trei zile de la lansare.

"Cifrele sunt slabe. Ei trebuie să bată recorduri de fiecare dată când îşi anunţă rezultatele pentru a menţine ritmul", a declarat Colin Gillis, analist la BGC Partners, citat de BBC.

Apple a vândut 4,9 milioane de computere Mac în ultimul trimestru al anului fiscal, în creştere cu 27% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Pe de altă parte, Shaw Wu, analist la Sterne Agee, spune că "cifrele sunt destul de bune. Motivul pentru care acţiunea a scăzut – eu cred că unii analişti au fost luaţi de val".

Citiți și:

  • Comenzile de iPhone 4S stabilesc un nou record pentru Apple
  • "Băieții" au început să vândă iPhone 4S în România. Prețul: 1.000 de euro
  • Co-fondatorul companiei Apple a stat la coadă pentru un iPhone 4S
  • iPhone 4S filmează mai bine decât un Canon 5D Markll
  • Weekend "S": Patru milioane de iPhone 4S vor fi vândute
  • Moștenirea lui Steve Jobs: iPhone 5