OMV Petrom a raportat un venit net triplu, dar și o scădere de 15% a profitului din exploatare
În același timp, profitul operațional al OMV Petrom, excluzând elementele speciale, a scăzut cu 15%, de la 3,709 miliarde lei la 3,147 miliarde lei.
Explicația are legătură cu că contribuția de solidaritate pentru țițeiul rafinat, plătită de OMV Petrom în iunie 2024, care a fost contabilizată în cheltuielile anului 2023.
Astfel, în raportul pentru primul semestru din 2024, această contribuție apare doar la capitolul „Alte ajustări” (1,031 miliarde lei), în timp ce în coloana cheltuielilor fiscale nu se mai regăsește, spre deosebire de suma de 1,982 miliarde lei raportată în prima jumătate a anului 2023.
″Contribuția de solidaritate pe țițeiul rafinat s-a datorat pentru țițeiul procesat în 2022 și 2023, ca urmare nu mai este aplicabilă în 2024. În 2023, contribuția de solidaritate pe țițeiul rafinat, în sumă de 2,729 miliarde lei, a fost recunoscută în Situația consolidată a veniturilor și cheltuielilor pentru cantitățile de țiței procesat în 2022 (1,485 miliarde lei) și 2023 (1,244 miliarde lei).
Contribuția de solidaritate pe țițeiul rafinat pentru anul 2023 a fost plătită în iunie 2024 și este inclusă în Situația interimară consolidată simplificată a fluxurilor de trezorerie în linia ″, explică OMV Petrom.
Veniturile totale din vânzări au scăzut cu 3%
Veniturile totale din vânzări ale OMV Petrom au scăzut cu 3% în prima jumătate a anului 2024, ajungând de la 17,864 miliarde lei la 17,248 miliarde lei.
Această scădere a fost determinată de prețurile și volumele mai mici în vânzările de gaze naturale, precum și de reducerea prețurilor la energia electrică.
Totuși, scăderea a fost parțial compensată de creșterea vânzărilor de produse petroliere și de un volum mai mare de energie electrică vândută.
″În primele 6 luni am avut o performanță bună, susținută de modelul nostru de business integrat, revenirea cererii de piață pentru produsele noastre și rate de utilizare mai mari ale activelor noastre din downstream. Cu toate acestea, prețurile mai mici la gaze și la energie electrică și volumele mai mici de hidrocarburi disponibile la vânzare au dus la un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale cu 15% mai mic, de aproximativ 3 miliarde lei.
În această perioadă, am contribuit cu circa 8 miliarde de lei la bugetul de stat al României, inclusiv dividende, și am investit aproximativ 2,4 miliarde de lei″, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere.
Compania a achitat taxe și impozite de aproximativ 8,3 miliarde lei către bugetul de stat
În prima jumătate a anului 2024, OMV Petrom a achitat taxe și impozite de aproximativ 8,3 miliarde lei către bugetul de stat, în scădere ușoară față de cele 8,8 miliarde lei plătite în aceeași perioadă a anului anterior.
″De la 1 ianuarie 2024, a fost introdusă o nouă taxă pe cifra de afaceri (0,5% pentru OMV Petrom SA și OMV Petrom Marketing SRL), cu un impact anual total estimat la sub 50 milioane euro în 2024. Noua taxă se aplică în perioada 2024-2025″, se menționează în raport.
Producția totală de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 3% în prima jumătate a anului 2024, cu o reducere de 4% în cazul țițeiului și condensatului și de 2% în cazul gazelor naturale.
Volumele vândute au scăzut cu 5% pentru țiței și cu 3% pentru gaze. Marja de rafinare a scăzut la aproximativ 11,1 dolari pe baril, în scădere cu 2,9 dolari pe baril, din cauza reducerii diferențialelor la motorină și benzină, precum și a prețurilor mai ridicate ale țițeiului.
Rata de utilizare a rafinăriei a crescut la 95%
Totodată, rata de utilizare a rafinăriei a crescut la 95%, comparativ cu 64% în aceeași perioadă a anului trecut, datorită unei baze mai scăzute din 2023, când rafinăria a fost oprită planificat în T2.
Vânzările totale de produse rafinate au crescut cu 14% în prima jumătate a anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Vânzările cu amănuntul au avansat cu 6%, susținute de o cerere mai mare, în timp ce vânzările angro au crescut cu 26%, reflectând o disponibilitate redusă a produselor din cauza reviziei rafinăriei.
Producția netă de energie electrică a centralei de la Brazi a crescut semnificativ, atingând 2,13 TWh, de peste două ori mai mult decât în prima jumătate a anului anterior, stabilind un record pentru această perioadă.
Acest rezultat se datorează unei revizii planificate mai scurte, cu întreaga capacitate disponibilă în aprilie și jumătate de capacitate în mai, spre deosebire de revizia completă din martie până în iulie 2023.
Producția centralei a contribuit cu 8% la mixul de generare al României, conform OMV Petrom.