Având în vedere că s-a depăsit numărul de 25 de îmbolnăviri în România, fiind confirmate oficial 29 de cazuri, oficiali ai  Ministerul Sănătății au declarat că miercuri va fi schimbată definiția Scenariului 2, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Se pare că primul scenariu implică între 0 și 25 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Următorul scenariu vizează îmbolnăvirea a 25 – 100 de persoane. Scenariul 3 este activat când apar între 100 și 2.000 de cazuri de îmbolnăvire. Cel mai grav scenariu este cel în care vor fi confirmați peste 2.000 de bolnavi cu noul tip de virus.
Este posibil să ajungem la măsuri mai restrictive pe întâlnirile publice. Este clar că trebuie să ajungem poate la încă o restricţionare. Sunt discuţii care au fost, după asta venim cu ele”, a declarat Raed Arafat marţi seară, la Antena 3.

Raed Arafat: încă suntem pe preventiv

El spune că numărul este posibil să fie restrâns „în continuu” în funcţie de faza de răspândire a virusului. „Încă suntem pe preventiv, dar la un moment ar putea să se schimbe şi să fie treabă de management al situaţiei dacă virusul se transmite în comunitate”, a adăugat secretarul de stat în MAI.
Acesta spune că, dacă limitarea va fi, de exemplu, la 300 de persoane, după ce au intrat 299 uşile vor fi închise, iar accesul interzis. Şeful DSU a precizat că orice măsură restrictivă s-ar lua, aceasta trebuie să se aplice tuturor instituţiilor, inclusiv bisericii.
Întrebat care ar putea fi rata de infectare cu COVID-19 în România, Raed Arafat a spus că la nivel mondial cifrele variază între 30 şi 70%. „Este posibil să se ajungă la o rată de infectare foarte mare. La o rată de infectare foarte mare, numărul deceselor pe plan mondial poate să fie foarte mare. Sunt păreri, niciunul nu poate să spună ce va fi, din cauza asta suntem obligaţi să luăm toate măsurile posibile ca să limităm şi să prevenim”, a afirmat Raed Arafat.