Vladimir Litvinenko este rectorul Universității de Mine de la Sankt Petersburg și totodată este cel care i-a coordonat teza de doctorat președintelui rus Vladimir Putin. Liderul rus și-a dat doctoratul cu Litvinenko în 1997.

Potrivit celor mai recente date, fostul profesor al lui Vladimir Putin a devenit în prezent cel mai nou miliardar de pe lista revistei americane Forbes. În ceea ce privește averea acestuia, potrivit Forbes, Litvinenko are o avere este estimată la 1,5 miliarde de dolari.

De menționat este faptul că, rectorul universității deține 21% din acțiunile companiei petrochimice PhosAgro, producătoare de fosfați și îngrășăminte chimice. Un alt lucru important de menționat este faptul că el și Vladimir Putin au o relație destul de apropiată.

Lucrarea de doctorat a lui Vladimir Putin

Deși liderul rus și-a dat doctoratul în 1997, după aproape zece ani, în 2006, experții Institutului Brookings din Washington au ajuns la concluzia că 16 din cele 20 de pagini cheie ale tezei de doctorat au fost copiate în întregime sau parțial dintr-un studiu american, scris de doi profesori de la Universitatea din Pittsburgh în 1979, notează Europa Liberă.

Se pare că volumul a fost tradus în limba rusă în 1982. Totodată, în același an, Litvinenko se declara încrezător în capacitățile fostului său elev. Mai exact, acesta declara că „nu are nici un dubiu” că Putin și-a scris singur lucrarea de doctorat.

Ani mai târziu, în 2018, fiica lui Litvinenko a oferit și ea o serie de declarații legate de lucrarea de doctorat a liderului rus. Mai exact, acestea susținea că tatăl său, profesorul lui Vladimir Putin, este cel care a scris teza.

Totodată, se pare că Vladimir Litvinenko a devenit rector al Universității de Mine de la Sankt Petersburg cu ajutorul lui Putin, mai spunea aceasta.