Conceptul de „management energetic” are la bază o practică răspândită începând cu anii ’80: conservarea energiei. Diferenţa de bază între abordarea anilor ’80 şi cea actuală constă în faptul că, în urmă cu 30 de ani, eficienţa energetică era legată de reducerea consumurilor din motive tehnologice şi de întreţinere a echipamentelor, iar acum este prioritară atât din motive de scădere a costurilor, cât şi pentru asigurarea protecţiei mediului. În cazul companiilor, managementul energetic implică un principiu esenţial pentru activitatea economică: maximizarea profiturilor prin reducerea costurilor de producţie.

Eficientizarea: o necesitate în contextul economic de astăzi

Criza economică mondială, interesul pentru protecţia mediului şi tendinţa de creştere a preţurilor energiei pe pieţele internaţionale au extins necesitatea aplicării managementului energetic în toate domeniile economice. Practic, orice companie ale cărei costuri energetice depăşesc 2,5% din costurile totale de producţie poate găsi o motivaţie puternică pentru reducerea acestor costuri. De altfel, Organizaţia Internaţională de Standardizare a dezvoltat deja un standard internaţional pentru sistemele de management energetic: ISO 50001 Managementul Energiei, sistem similar ISO 14001, aplicat sistemelor de management de mediu sau ISO 9001, regăsit în cadrul managementului calităţii.

Pentru că productivitatea se obţine prin eficienţă energetică, GDF SUEZ Energy România vine în ajutorul companiilor cu servicii ce permit identificarea pierderilor şi implementarea soluţiilor tehnice potrivite. „Managementul energetic al companiilor trebuie privit ca orice altă investiţie generatoare de profit pe termen lung, după amortizare. Această investiţie asigură creşterea competitivităţii şi flexibilităţii pe piaţă, dar şi îmbunătăţirea actului de management sau a gradului de responsabilizare a angajaţilor”, declară Cristian Dandu, Director Direcţia Comercializare Energie din cadrul GDF SUEZ Energy România.

De la prevenţie, la soluţii

Procesul de management energetic al companiilor poate fi asemănat, în termeni mai simpli, cu controlul medical pentru sportivi: mai întâi se fac analizele, se stabileşte medicaţia, se dozează efortul: toate acestea se fac pentru obţinerea unei mai bune performanţe şi detectarea eventualelor probleme. În cazul companiilor, o iniţiativă privind reducerea costurilor energetice apare de obicei atunci când managerii constată că au ajuns să cheltuiască mai mult decât concurenţii. Presaţi de competiţie şi de realităţile pieţei, managerii în cauză aşteaptă de la consultanţi soluţii imediate şi de cele mai multe ori, cu costuri minime.

Procesul de stabilire a unui management energetic eficient acoperă mai multe etape: auditul energetic, analiza detaliată a utilajelor şi tehnologiilor consumatoare de energie, prioritizarea investiţiilor specifice după o analiză cost-beneficiu. De exemplu, prin serviciul de audit energetic pe care GDF SUEZ Energy România şi partenerii săi îl pot asigura clienţilor, se studiază fiecare componentă a proceselor industriale, în vederea identificării elementelor de ameliorat şi pentru estimarea economiilor posibile, prioritizând soluţiile propuse şi evaluând investiţiile necesare.

„GDF SUEZ Energy România doreşte să răspundă nevoii clienţilor săi de a avea un consum mai eficient şi îşi propune să dezvolte, pas cu pas şi în parteneriat cu aceştia, soluţii de eficienţă energetică pentru competitivitatea companiilor din România”, a conchis Cristian Dandu.

Articol publicitar furnizat de GDF SUEZ Energy România

GDF SUEZ Energy România, cu un portofoliu de peste 1,4 milioane de clienţi, ocupă poziţii de lider al pieţei de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale, precum şi în domeniul serviciilor asociate energiei. În 2009, GDF SUEZ Energy România a intrat pe piaţa furnizării de energie electrică pentru clienţii business. Pentru mai multe detalii, click aici.