«Vom avea sau nu vom avea acest parteneriat?». Este întrebarea la care reprezentanții producătorului de elicoptere IAR Braşov așteaptă răspuns la finele acestei luni. Povestea a început în urmă cu mai bine de trei luni, când Fabrice Arfi, vicepreședintele Airbus Helicopters (n.r. – fosta Eurocopter Group), a declarat această intenție lui Niculae Banea, directorul companiei din România. Cu alte cuvinte, francezii iau în calcul deschiderea unei linii complete de asamblare pentru elicoptere în parcul aerospațial de la Ghimbav.

„Sigur“ se va întâmpla

Surse din piață spun că această investiție se va materializa „cu siguranță“, doar că nu se știe când. Cert este că la ultima Adunare a acționarilor IAR, din 2 iunie, s-a decis amânarea luării unei decizii în acest sens. „Următoarea adunare va avea loc în 24 și 25 iulie. Atunci se va decide referitor la implicarea alături de Airbus Helicopters, în producția de elicoptere Super Puma“, spune Niculae Banea, fără a intra în amănunte. „Am semnat un acord de confidențialitate“, explică directorul IAR Braşov.

De altfel, Fabrice Arfi a spus, în scrisoarea de intenție, că Airbus Helicopters va lua decizia de a merge înainte sau nu, cu acest proiect, după ce va evalua elementele necesare pentru „succesul proiectului, inclusiv răspunsurile pozitive ale IAR și ale autorităților române referitoare la ajutorul de stat“. Potrivit surselor citate, dacă se va decide ca acest proiect să se dezvolte în România, atunci lucrurile se vor mișca încă din acest an, când va începe pregătirea pentru fabricație a modelului C l e, precum și pregătirea personalului, urmând ca în 2017 să iasă din fabricație primul elicopter civil de tip C l e. Aceasta este prima fază.

„Dacă pe termen mediu, între 2017 și 2018, vor fi vândute elicoptere fabricate atât de Airbus Helicopters, cât și de unitatea din România, pe termen lung, după 2019, ar putea fi vândute doar elicoptere produse în România. Totul este posibil dacă această linie de producție se va dezvolta la noi. În plus, ar putea fi generate vânzări de sute de milioane de euro“, au adăugat sursele citate. O hotărâre din 2 iunie mai arată că elementele componente ale elicopterului de tip Super Puma MK1 vor fi fabricate de către IAR. Altfel spus, comenzile la unitatea din Brașov vor „aduce vizibilitate pentru IAR, în această piață“, vor fi create noi locuri de muncă, iar nivelul de trai în zonă va crește.

Companie nouă pentru proiect

Tocmai pentru realizarea acestui proiect la Brașov, francezii de la Airbus Helicopters au înființat anul acesta compania Vadstena. Practic, ei au nevoie de 15.000 de metri pătrați, o parte din această suprafață urmând să fie folosită pentru construcția unei hale.

  IAR este listată pe piața Rasdaq a BVB, acționarul majoritar fiind Ministerul Economiei, cu 64,9% din acțiuni. Airbus Helicopters are aproximativ 23.000 de angajați, la nivel mondial și este prezentă în piața locală prin Eurocopter România, unde deține 51% din acțiuni. Este unul dintre cei mai mari jucători din acest domeniu, cu o cifră de afaceri de 6,3 miliarde de euro anul trecut, potrivit datelor prezentate pe site-ul companiei. De altfel, în baza unui contract semnat în 2009, Eurocopter modernizează în România 24 de elicoptere Puma, durata de folosință a acestora fiind extinsă până în 2025.