"Industria tutunului a avut astazi o intalnire cu reprezentantii Ministerului Finantelor. Ei bine, Ministerul Finatelor tine cu orice pret sa-l contrazica pe Guvernatorul Isarescu. In termeni reali, din cauza acestui curs artificial, de 4, 74 lei, acciza la tutun va creste la 1 aprilie la nivelul la care ar fi trebuit sa ajunga in 2018. Totodata, pentru ca lipsa de predictibilitate sa fie totala, va fi schimbata dramatic si structura accizei, astfel incat componenta ad valorem, care ar fi trebuit  modificata gradual, cu cate 1% pe an, va fi modificata brusc cu  4%.   Aceasta inseamna ca preturile vor creste mai mult in segmentele din partea de jos a pietei, decat in segmentele din partea de sus. Compresia pietei catre segmentul premium va determina cresterea contrabandei, dat fiind ca diferenta dintre preturile practicate pe piata neagra si preturile legale (in prezent,  de circa 4 lei) se va accentua. Asadar, chiar daca, pe hartie, previziunile vor arata bine, in realitate incasarile la buget vor scadea.

Dupa rationamentul gresit ca daca crestem taxele vom avea mai multe venituri la buget si, in fapt, nu creste decat evaziunea fiscala, asa si acum, Ministerul de Finante crede ca, daca vor creste artificial preturile la tigari, va beneficia de venituri mai mari la buget. La fel de gresit, caci singura care va creste va fi piata neagra.

Contrabanda a ajuns in 2014 la un varf al ultimilor trei ani, 17%, ceea ce se traduce in pierderi anualizate la buget de 500 milioane euro (valoarea unui procent din contrabanda este de circa 35 milioane euro). Aceasta masura fiscala va afecta si  competitivitatea, companiile  al caror portofoliu este majoritar in segmentele value-base fiind dezavantajate in raport cu companiile al caror portofoliu se situeaza in segmentele premium-prestige, segmente in care preturile vor creste mai putin. Incepand  cu 2016, adio predictibilitate. Nu va mai exista nici un fel de calendar. Din 2016, acciza totala, in lei, se va indexa anual, iar componenta ad valorem va ramane, teoretic, 14%. Oricum, nimic nu e sigur: daca FMI-ul o cere, indexarea cu inflatia ar putea avea loc chiar din 2015!

Reamintim ca tigaretele nu au atins inca nivelul minim de accizare, ca in cazul celorlalte produse accizabile, in Codul Fiscal fiind prevazut un calendar de crestere graduala a accizelor, la fiecare 1 aprilie, in euro, pana la atingerea nivelului minim din UE, de 90 euro pe mia de tigarete, in 2018. Plata accizelor se face la cursul artificial din 2014, fixat arbitrar si pentru 2015,  insa  pentru comparatia cu nivelul de accizare din celelalte state membre UE se utilizeaza in continuare cursul de referinta al Bancii Centrale Europene la 1 octombrie."

Comentariile ministrului Ioana Petrescu pentru Agerpres

Accizele în 2015 vor fi calculate în lei, nu în euro, şi vor fi menţinute la valoarea în lei din 2014, urmând că din anul 2016 să fie indexate cu inflaţia, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

"Acciza în 2015 va fi la aceeaşi valoare nominală, în lei, cu cea de anul acesta. În termeni reali, acciza scade, pentru că există o inflaţie de aproximativ 1,5%. Din 2016 încolo această valoare va fi indexată cu inflaţia şi, practic, aceasta va fi formula de calcul – valoarea în lei indexată cu inflaţia", a precizat oficialul MFP.

Ministrul Finanţelor a afirmat că au fost analizate mai multe posibilităţi şi a menţionat că s-a opus de la început unei formule complicate, care se modifică de la an la an.

'În trecutul apropiat, formula de calcul conţinea şi o rată de schimb euro/leu la 1 octombrie. Acest lucru nu este necesar. Practic, s-a făcut acest lucru pentru că, în fiecare an, Comisia Europeană trebuie să verifice dacă acciza este deasupra minimului în UE. Ei trebuie să transforme în euro acciza în fiecare stat, folosesc acest curs de schimb şi compară să vadă dacă acciza în euro este deasupra acestui nivel minim. Noi suntem deasupra acestui nivel minim, nu este nevoie să luăm în calcul acest curs euro/leu (…) Am decis ca acciza să rămână la acelaşi nivel cu cea din 2014. Cineva care a plătit 10 lei anul acesta va plăti 10 lei şi anul viitor. Acciza va fi exprimată în lei, mi se pare normal, suntem în România, plătim la supermarket în lei, primim salariul în lei, nu văd de ce acciza ar trebui exprimată în euro, ea va fi exprimată în lei. Anul viitor rămâne exact la aceeaşi valoare. Practic, în valoare reală, acciza scade, pentru că există o inflaţie de aproximativ 1,5%', a spus Ioana-Maria Petrescu.