Mulţi dintre marii investitori în energie eoliană şi-au pus investiţiile pe „hold“ din cauza crizei. Cele 13 parcuri funcţionale riscă să ruginească din cauza legislaţiei lacunare şi a birocraţiei.

«Anul acesta, în România nu a bătut vântul. La propriu», spune Gheorghe Tripon, directorul Green Energy Grup, una din cele câteva companii din domeniul producţiei de energie eoliană care deţine un parc în funcţiune, lansat în 2007. Anul trecut, proiectului i s-au adăugat încă două turbine, astfel că parcul eolian are în prezent o putere de 1,95 MW. Compania are în lucru şi un al doilea proiect, de 20 de turbine, totalizând 40 MW, în Valea Teilor din Dobrogea, însemnând o investiţie de circa 50 de milioane de euro. „Acum ar fi trebuit să fie gata, dar încă nu am semnat contractul cu partenerul, deşi la sfârşitul lui 2008 eram deja în discuţii avansate“, mărturiseşte Tripon. De ce lipseşte profitul? Pentru că o scădere de 0,5 m/s a vitezei vântului echivalează cu o scădere a producţiei chiar şi cu 50%.

186-42451-18_windmill_47.jpgCompania sa nu este singura în această si­tua­ţie. Practic, lipsa normelor de aplicare a legii care reglementează ac­­­tivitatea companii­lor producătoare de ene­rgie din surse regenerabile, la un an de la intrarea în vigoare a legii, îi pune în dificultate pe investitori atunci când vine vorba de realizarea planului de afaceri, fără de care obţinerea finanţării este practic imposibilă. „Deşi legea spune că un producător de energie eoliană are dreptul să primească două certificate verzi pentru fiecare MW produs din surse regenerabile, în lipsa normelor de aplicare se acordă doar unul, dar tot la valoarea din lege, de 55 de euro. Bănci precum BERD, Unicredit, ING sau Erste vor să se implice, dar cum faci asta când investitorii nu ştiu dacă să facă planul de afaceri cu un certificat sau cu două?“, se întreabă Dana Duică, director executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE).

Până la proiectele mari, lucrăm cu second-hand

186-42452-capital_18.jpgAnul viitor, energia eoliană produsă în România ar trebui să crească cu 369,6 MW, peste cei 14,17 MW produşi în prezent. E mult, e puţin? Pentru comparaţie, vom spune că exact atât a instalat SUA în anul 1984. Conform autorizaţiilor date de ANRE, în 2011, expiră autorizaţiile pentru instalarea unor instalaţii capabile să producă încă 591,5 MW, ceea ce înseamnă că, în următorii doi ani, ar putea fi instalaţi aproape 1.000 MW.

Ritmul de dezvoltare a investiţiilor în acest domeniu este încetinit nu atât de prudenţa investitorilor, cât mai ales de legislaţia lacunară şi de birocraţie. Astfel că, marile proiecte eoliene anunţate anul acesta cu surle şi trâmbiţe nu vor ajunge să îşi culeagă roadele prea curând. Iar problema supra-încărcării Sistemului Energetic Naţional din cauza unui număr prea mare de cereri de racordare rămâne, cel puţin pe moment, una pur teoretică. În prezent, Transelectrica are aprobaţi 4.000 de MW pentru livrare. Deşi numărul cererilor totalizează peste 20.000 de MW, Dana Duică estimează că, realist, cei 4.000 de MW vor fi atinşi abia în 2020. Şi asta pentru că proiectele de până acum au fost mai mult de testare a pieţei, realizate cu turbine mici, de sub 1 MW, second-hand. Au apărut însă şi primele semne de finalizare a legislaţiei, astfel că de acum înainte ne putem aştepta la investiţii cu amploare mare, de zeci şi sute de MW, precum cel pe care CEZ îl va realiza în Dobrogea, de 600 MW. Conform companiei de consultanţă Wind Expert, investiţia medie într-un MW instalat este cuprinsă între 1,3 şi 1,5 milioane de euro, în timp ce un proiect de energie eoliană făcut „ca la carte“ are un termen de realizare de 18 – 24 luni. Iar cum rata de succes a unui astfel de proiect este, la nivel european, de circa 20% – 30%, prudenţa cu care investitorii intră pe o piaţă cu legislaţie confuză este de înţeles. „Principalul avantaj al energiei produse din surse regenerabile este descentralizarea, iar în momentul de faţă, România riscă să piardă exact acest avantaj“, mai spune Tripon.

Bănci precum BERD, Unicredit, ING sau Erste vor să se implice, dar cum faci asta când investitorii nu ştiu cum să facă planul de afaceri?
Dana Duică, director executiv AREE

961 de MW vor fi instalaţi în ţara noastră până la sfârşitul anului 2011, conform autorizaţiilor eliberate de ANRE