Complexul energetic Craiova va lansa în luna ianuarie a anului viior licitaţia pentru selectarea unui partener cu care să construiască o termocentrală de cel puţin 650 milioane euro la Işalniţa, judeţul Dolj, a declarat, marţi, agenţiei Mediafax, directorul general al companiei, Constantin Bălăşoiu.

„Vom lansa în 2-3 zile anunţul de licitaţie. Va fi înfiinţată o companie mixtă în care Complexul energetic Craiova va deţine cel mult 49% din capital, iar investitorul străin cu siguranţă 51%”, a afirmat Bălăşoiu.

Compania de stat a negociat deja cu grupurile energetice AES (SUA), CEZ (Cehia) şi Edison (Italia) implicarea în proiect, dar nu exclude şi atragerea altor investitori.

„Ne aşteptăm să primim oferte angajanate cel puţin de la cele trei companii cu care am discutat deja, dar pot participa şi alţii”, potrivit sursei citate.

Puterea instalată-jumătate din Porţile de Fier I

Termocentrala pe care producătorul de energie deţinut de Ministerul Economiei vrea să o construiască ar urma să aibă o putere instalată de circa 500-600 MW, echivalentul a aproape jumătate din puterea instalată a Complexului energetic Craiova, investiţia ridicându-se la minim 650 milioane de euro.

„Partenerii cu care am discutat ar vrea ca unitatea să aibă peste 600 MW”, a mai spus Bălăşoiu.El afirma în luna septembrie că firma de proiect va fi înfiinţată până în luna marie a anului 2010.

Complexul energetic Craiova are în vedere investiţii de 600-700 milioane euro, în intervalul 2010-2016, pentru creşterea capacităţii de producţie a energiei, în parteneriat cu alte companii. Astfel, producătorul de energie intenţionează să construiască, pe lângă unitatea de la Işalniţa, şi una de 150-200 MW la sucursala Craiova.

CEZ este prezent pe piaţa energetică locală prin activităţi de distribuţie şi furnizare a energiei şi derulează şi proiecte de producţie în termocentrale şi parcuri eoliene. Edison şi AES nu au, deocamdată, activităţi în acest sector în România.

SURSA:Mediafax