Într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco anunță că procurorul general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo, a fost suspendat din funcţie marţi, 5 octombrie.

Suspendarea acestuia vine după ce pe numele lui a fost pornită urmărirea penală de către procurorul Anticorupţie, Victor Furtună, care a fost împuternicit de Consiliul Superior al Procurorilor să examineze aspectele invocate de deputatul PAS Lilian Carp cu privire la activitatea şefului Procuraturii.

„Conform art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”.

De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendaţi de drept şi adjuncţii Procurorului General. Prin urmare, în acest moment nu avem o conducere a procuraturii”, a scris ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, pe Facebook.

În același timp, ministrul Justiției din Republica Moldova a mai venit și cu o solicitare de ultimă oră. Acesta susține că ședința Consiliului Superior al Procurorilor, la care urmează să fie ales şeful interimar al Procuraturii, trebuie să aibă loc de urgenţă, marţi, 5 octombrie.

De menționat este faptul că, potrivit IPN, în sesizarea depusă, deputatul Lilian Carp, preşedinte al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, a solicitat investigarea procurorului general sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi corupţie pasivă.

În ceea ce privește acuzațiile aduse, acesta invocă legături dintre Veaceslav Platon şi Alexandr Stoianoglo în spălătoria de bani, numită „Laundromat”.

Trebuie menționat faptul că subiectul controversat din Republica Moldova a fost examinat în şedinţă extraordinară, la care a venit şi procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar nu i s-a permis să-şi prezinte poziţia. În acest sens, ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, a invocat faptul că venirea procurorului este neregulamentară, întrucât pentru invitarea procurorului au votat numai patru membri CSP din nouă.

Presiuni mari pentru demisia lui Alexandru Stoianoglo

Suspendarea din funcție nu este una întâmplătoare. Odată cu venirea la putere a Partidului Acţiune şi Solidaritate, asupra lui Alexandru Stoianoglo au fost exercitate presiuni enorme pentru ca acesta să-şi dea demisia.

Astfel, după ce procurorul general a opus rezistenţă şi nu a demisionat din proprie iniţiativă având în vedere presiunile generate, deputaţii PAS au mers mai departe. Aceștia au modificat legea cu privire la procuratură, astfel ncât Stoianoglo să poată fi demis, ca urmare a unei evaluări făcute de o comisie specială cu privire la activitatea procurorului general.

În cursul zilei de luni, procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a adus o serie de acuzaţii actualei guvernări. El declara atunci că Partidul Acţiune şi Solidaritate a pus la cale discreditarea sa, prin care urmăreşte demiterea lui din funcţia de şef al Procuraturii.

Totodată, Alexandru Stoianoglo a mai prezentat și o serie de probe care arată că fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, are legături cu Maia Sandu şi Partidul Acţiune şi Solidaritate.

În același timp, cu doar o zi înainte de a fi suspendat din funcție, Stoianoglo a făcut public mai multe înregistrări telefonice, care au fost realizate cu suportul experţilor EUROPOL şi care indică faptul că „Morari s-a aflat într-o comunicare strânsă cu reprezentanţii puterii”.

El a mai adăugat ferm că există o serie de legături la nivel înalt. Procuror general al R. Moldova spunea că Morari s-a aflat în legături strânse şi cu fostul ambasadorul al UE în Moldova, Peter Michalko. Acesta i-ar fi oferit ilegal informaţii din cadrul Procuraturii, iar în schimb, oficialul european i-ar fi oferit sprijin public lui Morari şi i-a asigurat prezenţă în mass-media, a mai adăugat el.