Din gruparea criminală ar face parte și un român

În cadrul unei conferințe de presă, procurorul general al Bulgariei vorbea despre o grupare criminală, care ar încerca să destabilizeze Procuratura, organele judiciare și lupta anticorupție din Bulgaria.

S-a menționat, de asemenea, în discursurile publice și în comunicatele de presă, faptul că cei care fac parte din această grupare au început să-i elimine pe procurorii pe care nu i-au putut cumpăra.

Astfel, au fost comise cinci crime și o tentativă de asasinat asupra unui ofițer de Poliție. Mai mult, din această grupare criminală, care ar fi organizat un complot chiar împotriva procurorului general al Bulgariei, ar face parte și un român.

Românul a fost arestat în 2019, la Sofia, pentru șantaj, iar după acest atentat, presa din Bulgaria se întreabă dacă cei care au pus la cale acestă tentativă criminală sunt cei despre care vorbea procurorul general, transmite Antena 3.

Presa din Bulgaria a mai dezvăluit că au fost dispuse 15 percheziții în capitală și în localitățile învecinate.

Adjunctul procurorului general al Bulgariei, Borislav Sarafov, a venit cu detalii despre atacul cu bombă.

,,Acesta este un atac la adresa integrităţii statului”

Bomba cu şrapnel, plasată pe marginea drumului într-o curbă în care maşinile încetinesc, a făcut un crater cu diametrul de 3 metri. Explozia cu o forţă a aproximativ 3 kg de TNT a deplasat maşina blindată în care se afla Gheșev spre stânga, a spus Sarafov.

„Sunt convins că vom prinde făptaşii. Statul nu îşi poate permite să permită astfel de incidente. Acesta este un atac la adresa integrităţii statului. Trimite un semnal partenerilor europeni că Bulgaria nu îşi poate proteja instituţiile. Procurorul general se află în prezent într-un loc sigur”, a afirmat Sarafov.

Potrivit informaţiilor Televiziunii Naţionale, procurorul general trebuia să se deplaseze în Turcia. Înainte de a pleca, el a decis să meargă la o întâlnire cu procurorii din regiunea Samokov.

Incidentul a avut loc în jurul orei 11:45 între Samokov şi satul Kovachevtsi. Nimeni nu a fost rănit în incident, a declarat secretarul şef al Ministerului Afacerilor Interne, Petar Todorov, în cadrul unui briefing.

Marţi, premierul Galab Donev va avea o întâlnire cu ministrul Afacerilor Interne. Acolo vor fi rezumate informaţiile şi vor fi luate măsuri în consecinţă, a precizat Todorov.

„Bine că am schimbat maşina în ultimul moment. Bine că nu au omorât pe cineva! Îmi fac griji pentru copii, au fost foarte speriaţi”, a spus Gheșev, conform novinite.com.

Procurorul general călătorea împreună cu soţia şi cele două fiice ale lor

Potrivit AFP, în 2020, mii de bulgari au ieşit în stradă timp de mai multe luni pentru a protesta faţă de corupţia din guvernul premierului de atunci, Boiko Borissov. Mobilizările puternice au cerut atunci, de asemenea, și demisia lui Gheșev.

Personaj controversat de ani de zile, procurorul general, al cărui mandat se încheie în 2026, a fost acuzat că îi protejează pe cei aflaţi la putere, precum şi că obstrucţionează dezvăluirile de corupţie. Protestele au dus la încheierea mandatului lui Borissov, deschizând o perioadă de instabilitate politică.

Alegerile de la începutul lunii aprilie, al cincilea scrutin în doi ani, nu au reuşit să producă o majoritate clară în ţară, care ar putea fi nevoită să voteze din nou încă din această vară.