Probleme în Marea Neagră! Erdogan va lua măsuri urgente pentru a rezolva situația. Este o catastrofă ecologică

În acest context, președintele Turciei a promis că va lua măsuri urgente pentru a rezolva situația. Simultan, acesta avertizează că „problema va fi uriașă” dacă mucilagiul ajunge în Marea Neagră, conform informațiilor transmise de bbc.com

Mucilagiul marin este un nămol verde care se formează atunci când algele sunt supraîncărcate cu substanțe nutritive, fenomen care se întâmplă din cauza vremii calde și a poluării apei. În momentul de față, fenomenul a căpătat o amploare aparte deoarece au fost înregistrate temperaturi ridicate pe o perioadă îndelungată de timp, fără să fie și vânt.

Fenomenul amenință să sufoce viața marină

Sursa menționată punctează că fenomenul marin a fost descoperit pentru prima dată în 2007, tot în Turcia. Totuși, evenimentele din acest an sunt cele mai îngrijorătoare deoarece stratul de mucilagiu este cel mai extins, aflându-se aproape pe toată suprafața Mării Marmara, care leagă Marea Neagră de Marea Egee. De asemenea, vasele care tranzitează Marea Marmara trebuie să navigheze prin nămolul gri din cauza mucilagiului. Totodată, mulți pescari și-au sistat activitatea deoarece mucilagiul le înfundă motoarele și plasele iar scafandrii au raportat un număr uriaș de pești și alte specii marine decedate din cauza sufocării.

Astfel, profesorul de Cercetare Marină, Bayram Ozturk, avertizează că această problemă va continua și în anii următori. Soluția este realizarea de investiții pentru tratarea și purificarea apelor reziduale, care sunt pompate din metropola Istanbul în Marea Marmara.

„Din cauza creșterii excesive a mucilagiului, mai multe specii sunt amenințate, stridii, midii sau steaua de mare. Este o adevărată catastrofă”, a declarat Bayram Ozturk pentru sursa menționată.

Așadar, Erdogan acuză autoritățile că deversează apele reziduale. Președintele Turciei îndeamnă la găsirea cât mai rapidă de soluții, „pentru a salva țărmurile țării de această nenorocire”.

„Teama mea este că, dacă acest fenomen ajunge în Marea Neagră, problema va fi uriașă. Trebuie să facem ceva, urgent!”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.