Rusia a intrat în atenția NATO. Ministrul de Externe: E necesară o creştere a prezenţei aliate la Marea Neagră

În acest context, Ministerul de Externe a trimis un comunicat de presă în care menționează că ”Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu s-a referit la procesul de reflecţie NATO 2030 şi decizia care se prefigurează la Summit privind elaborarea unui nou Concept Strategic aliat, apreciind că aceste procese vor oferi Alianţei viziunea strategică necesară creşterii rolului NATO ca alianţă politico-militară”.

Creșterea prezenței aliate la Marea Neagră

Ministrul a mai spus că este necesară consolidarea dimensiunii politice a Alianţei şi a întăririi Alianţei din punct de vedere militar şi a pledat pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare.

”(…) fiind necesară o creştere a prezenţei aliate la Marea Neagră, în sudul Flancului Estic, dar şi intensificarea sprijinului pentru partenerii NATO, măsuri cu atât mai necesare în contextul actual de securitate din Vecinătatea Estică, marcat de acţiunile recente ale Rusiei în regiune, inclusiv legate de Ucraina, şi pe fondul consolidării sale militare la Marea Neagră, respectiv al sprijinului pentru Belarus”, spune acesta.

Viitorul relației NATO-Afganistan

Bogdan Aurescu a vorbit și despre viitorul relației NATO-Afganistan și a subliniat importanţa continuării angajamentului politic şi a asistenţei aliate pentru acest stat. În plus, acesta a încurajat continuarea eforturilor de stimulare a negocierilor intra-afgane în vederea asigurării unei păci durabile.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin