Cei care locuiesc în oraşele mari şi aglomerate din România se confruntă deseori cu problema locurilor de parcare insuficiente şi a persoanelor care-şi varsă nervii pe automobilele pe care le găsesc parcate pe locul lor. Puţini ştiu însă că cei care zgârie un autoturism cu cheia, ca să dăm un exemplu, sunt pasibili de închisoare, pentru că legea cataloghează această acţiune drept o infracţiune de distrugere, care poate fi pedepsită cu până la doi ani de închisoare.

„Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia […] se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, se arată în Codul Penal.

Totuşi, pentru ca agresorul să poată fi pedepsit, este obligatoriu ca persoana păgubită să depună plângere la Poliţie.

În România, se înregistrează tot mai multe astfel de situaţii care ajung în instanţă, aşa cum reiese din dosarele înregistrate pe site-ul Institutului Român pentru Informații Juridice: un procent important este reprezentat de infracţiunile de distrugere a unor maşini.

Cel mai recent caz de acest fel ajuns în atenţia presei este cel al unui bătrân de 74 de ani din Iaşi, care a fost condamnat la 5 luni de închisoare cu suspendare pentru că a zgâriat cu cheia o maşină care îi bloca intrarea în garajul său şi apoi a lovit-o cu uşa garajului.