Pentru rezolvarea problemei exporturilor de cereale din Ucraina, o bună parte a acestora ar trebui să treacă prin România. În acest context, președintele Asociației Constanța Port Business Association și director COMVEX SA, Viorel Panait, a vorbit despre situația de la Marea Neagră și din portul Constanța.

„În Marea Neagră, situația este destul de bizară”

„În mod evident, au apărut numeroase nave care trebuie sa preia mărfuri, unele dintre ele cumva neașteptate: caolin, minereuri de tot felul, produse care trebuie exportare din Ucraina sau produse care se importă în Ucraina.

De exemplu, un trafic important de mărfuri este cel legat de exportul de minereuri, Ucraina fiind un mare exportator de minereu.

Sunt două firme care au fiecare în parte cel puțin 20 milioane de tone anual. Astfel încât avem atât cereale, pentru care opinia publică este destul de sensibilizată, dar și produse minerale. În afară de acestea, au apărut și produse de oțel finite care își caută drumul către uzine prelucrătoare inclusiv din Europa și din SUA”, a declarat Viorel Panait într-un interviu pentru Cotidianul.

Polonia a propus o rută pentru exportul de cereale prin această țară însă are o capacitate modestă de depozitare spune Viorel Panait. Pe de altă parte, România are o capacitate mai mult decât triplă și, în acest context, „Constanța reprezintă o rută mai bună, mai scurtă și care pune mai puțină presiune pe numărul de mijloace de transport”, a mai spus acesta.

Nicio instalație din Europa nu poate derula singură transporturile de cereale

De asemenea, el precizează că războiul din Ucraina a crescut, în mod evident, traficul din Portul Constanța și „există o presiune destul de mare în ambele direcții”. Având în vedere efortul european de a scoate cerealele din Ucraina, Viorel Panait spune că „niciuna dintre instalațiile din Europa nu era pregătită” pentru a face față de una singură.

„Trebuie să înțelegem că instalațiile Europei au fost, fiecare dintre ele, dimensionate pentru a derula ceea ce se află în zona lor geografică de interes și că în acest moment se pune în discuție derularea unor cantități cu mult mai mari.

Ca să fiu mai explicit, în momentul de față, în Ucraina se mai află încă 22 milioane de tone de cereale, iar recolta de cereale a Ucrainei, care urmează să apară în a doua a parte a anului 2022, este de până la 87 milioane de tone. Oficialii ucraineni apreciază că la finalul anului 2022, în Ucraina s-ar putea afla circa 110 milioane de tone.

În mod evident, în aceste condiții, înțelegem că niciuna dintre instalațiile din Europa nu era pregătită pentru a putea derula singură aceste cantități”, a mai declarat președintele Asociației Constanța Port Business Association.