Cele mai frecvente cereri de informaţii sunt legate de locul unde pot vota alegătorii, procedurile de utilizare a urnei mobile şi identificarea secţiilor de votare.

APD precizează că întrebările sunt generate de lipsa de claritate a reglementărilor legale şi a deciziilor autorităţilor de management electoral, care nu au precizat clar procedura de primire a cererilor pentru deplasarea urnei speciale de către birourile electorale ale secţiilor de votare.

De asemenea, au fost multiple raportări legate de semnalizarea improprie a secţiilor de votare, în mai multe judeţe din ţară.

Conform APD, atât sâmbătă, cât şi duminică au fost înregistrate sesizări legate de faptul că cetăţenii sunt îndemnaţi să voteze pentru sau împotriva competitorilor electorali prin distribuire de fluturaşi, afişarea de bannere, prin SMS-uri sau prin apeluri telefonice. De asemenea, cetăţenii sunt încurajaţi să voteze şi prin intermediul spoturilor de campanie sau declaraţiilor politice din mass-media sau de la televiziunea cu circuit închis de la metrou.

În comunicatul APD se mai arată că observatorilor Pro Democraţia le-a fost interzis să intre în secţia de votare înainte de ora 7,00 în judeţul Braşov, iar în judeţul Prahova, în localitatea Ploieşti, la Secţia 105, observatorii nu au fost lăsaţi să intre în sala de vot şi obligaţi să staţioneze pe holul secţiei de votare, astfel fiind împiedicaţi să-şi desfăşoare activitatea. Totodată, în judeţul Dâmboviţa, localitatea Niculeşti, s-a semnalat transportarea alegătorilor la secţia de votare cu mijloace de transport aparţinând unor competitori electorali.

De asemenea, în localitatea Odoreu, judeţul Satu Mare, la patru secţii de votare operatorii unei firme de sondare a opiniei publice solicită alegătorilor să îşi exprime opţiunea electorală înainte de a intra la vot şi nu după ce ies de la urne.
SURSA: Agerpres