Nu am nicio problemă cu participarea lui DD la privatizarea Oltchim. Ba chiar, având în vedere circumstanţele, sunt convins că liderul Partidului Poporului a făcut o mişcare corectă, pentru că are doar de câştigat. Mai întâi, are subiect bun pentru un serial în ediţiile de seară ale emisiunii poporului, după ce de-o vreme cam începuse să o dea în generalități şi banalităţi, şi are un prilej de a organiza celebrele strângeri de fonduri prin sms. Are, de asemenea, şi o motivaţie demnă de un candidat la preşedinţia poporului, salvează mândria economiei naţionale din mâinile ciocoilor. Sigur sunt câteva mii (sau, de ce nu, milioane) de români care suferă alături de industria chimică locală. Apoi, Oltchim e un cadavru, iar DD este un vultur. Sunt la mijloc interese, bani, dosare, persoane importante, contracte de tot felul.
Pe scurt, e o partidă la care e bine să participi pentru că nu ştii ce-o să iasă de aici. S-ar putea, dacă-ţi joci corect cărţile, să ajungi în poziţia de a face jocurile şi de a te alege cu profit dacă ştii când să te retragi. Şi cam aici se încheie povestea combinatului chimic al poporului. Credeaţi cumva că intensa mediatizare şi larga implicare politică din jurul Oltchim se datorează grevei salariaţilor ori problemelor sociale sau, poate, economiei naţionale? Nu, miza e mult mai mare. În jurul Oltchim s-au învârtit în ultimii 20 de ani nenumăraţi politicieni şi afacerişti.
Deja câteva nume au început să apară. Se vorbeşte de multă vreme de dărnicia fără seamăn a lui Constantin Roibu. Politicieni, jurnalişti, oameni de afaceri, oricine cu influenţă cât de cât avea acces la conturile Oltchim, pentru că pe Roibu îl interesa să fie lăsat să-şi vadă de ale lui în linişte. Oricine poate să-şi fi băgat nasul în mierea Oltchim, iar accesul la aceste informaţii este nepreţuit. Doar că putem presupune că respectivii nu-şi doresc să bântuie visele spectatorilor OTV şi că sunt în poziţii care le permit să fie siguri că asta nu se va întâmpla. Cumva, şi în asta stă farmecul său personal, Diaconescu are dreptate: n-o să-l lase niciodată să preia Oltchimul.

Cel mai bun argument rămâne totuşi acela că DD n-are ce face cu Oltchimul. Businessul este complicat, imposibil chiar în condiţiile financiare de acum. Roibu era totuşi un specialist în domeniu şi nu sunt mulţi manageri care să-l poată înlocui, nici vorbă de curtenii de la Partidul Poporului. Tăiat la fier vechi şi vândut pe bucăţele ar face ceva bani, dar nu suficienţi dacă plăteşti pentru achiziţia sa, deci nici asta nu e o miză. Ca să-l reporneşti, e nevoie de sute de milioane de euro, mult peste ce se poate aduna dintr-un teledon. Nu mai spun de opoziţia FMI, de UE sau de bunul-simţ. Dacă prin absurd mă fac de râs şi Oltchimul ajunge în mâinile poporului tot ce va putea face DD este să-l mai închidă o dată. Dar spectacolul va continua.
PS Dan Diaconescu câștigat licitația dar nu este deocamdată acționar majoritar la Oltchim. Faptul ca fost lăsat să facă asta pare să indice un scenariu mai vechi. De fapt, tot ce se dorește este intrarea în insolvență a combinatului. Rămân totuși valabile agumentele de mai sus.