Trimestrul al III-lea din acest an

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul III 2016 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (53,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând  57,0% din total. Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (46,7% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe 63,3%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi, potrivit INS.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile  pentru cazare (53,1%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,7%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în  restaurante şi baruri au fost de 17,0% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 40,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 34,0%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 50,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 44,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere, potrivit INS.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 50,9% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 31,9% si-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (71,6% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 15,1%, urmate de autocare şi autobuze cu 11,7%, alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,6%.

Perioada ianuarie – septembrie  2016

Principalul motiv  al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în perioada ianuarie – septembrie2016 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (56,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând  57,3% din total. Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (43,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (61,3%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile  pentru cazare (53,1%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (92,7%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în  restaurante şi baruri au fost de 16,6% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,1%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 38,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 34,5%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 54,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 52,7 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 51,5% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 30,5% si-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (73,6% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 14,3%, urmate de autocare şi autobuze cu 10,3%, alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,8%.