Cele cinci bănci la care face referire Richard Fisher sunt: JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America şi Citigroup.

‘După criză, cele mai mari cinci bănci americane au o concentrare mult mai mare a depozitelor decât aveau înainte de 2008’, a declarat oficialul Fed. Acesta a adăugat ‘Scopul legii Dodd-Frank era reducerea concentrării putere şi avem un termen numit ‘prea mari pentru a cădea’, este o pervertire, aceste bănci sunt acum nu doar mai mari ci ele sunt acum mult prea mari pentru a cădea decât erau înainte de criză’.

Textul legii Dodd-Frank a fost conceput pentru a se încerca prevenirea unei noi crize precum cea care a culminat în toamna lui 2008, aruncând economia SUA în recesiune. Textul, care vizează extinderea controlului asupra sistemului financiar, prevede crearea unui organism de protecţie a consumatorilor de produse financiare în cadrul băncii centrale şi împiedică salvarea marilor instituţii financiare pe socoteala contribuabililor.

Luna trecută, un grup de avocaţi, academicieni şi economişti au anunţat că vor să termine cu băncile ‘prea mari pentru a cădea’, începând cu Bank of America.

Întrebat de situaţia economiei SUA, Fisher a declarat: ‘Începem să vedem mai mult consum şi o redresare a economiei. Suntem mai puţin îngrijoraţi de o recesiune în formă de W’. Economia SUA a înregistrat în perioada octombrie-decembrie 2011 o creştere puţin mai mare decât s-a anunţat iniţial, datorită creşterii investiţiilor companiilor şi cheltuielilor de consum. Potrivit cifrelor revizuite publicate miercuri de Departamentul Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în trimestrul patru al anului trecut, o creştere anuală de 3,0%, cifre revizuite cu 0,2% în sus faţă de estimările publicate luna trecută.

În 2011 băncile americane au înregistrat profituri totale de 119,5 miliarde de dolari, cu 34 de miliarde de dolari (sau aproape 40%) mai mult decât în 2006 şi totodată cea mai ridicată cifră de după 2006. Numai în trimestrul patru al anului trecut băncile americane au înregistrat profituri cumulate de 26,3 miliarde de dolari, cu 23% mai mult decât în perioada similară a lui 2010. Aproximativ 81% din profiturile generate în ultimul trimestru al anului trecut au venit de la băncile cu active de peste 10 miliarde de dolari, care reprezintă doar 1,4% din totalul băncilor americane.
SURSA: Agerpres