Filtru pentru imaginile generate de inteligența artificială
A apărut primul motor de căutare care a introdus opțiunea de a filtra imaginile generate de inteligența artificială din rezultatele căutărilor. Este vorba de DuckDuckGo, un motor de căutare pentru browser și mobil.
Filtrarea se face cu un singur click, și este bazată pe liste realizate manual, inclusiv lista “nucleară” uBlock Origin, care conține peste o mie de site-uri cu conținut generat de inteligența artificială. Compania menționează că acest filtru nu va avea o rată de succes de 100% din această cauză, dar că „va reduce drastic numărul de imagini generate cu inteligența artificială”.
DuckDuckGo nu se opune însă cu întregime inteligenței artificiale. Compania susține, în aceeași postare pe X (fostul Twitter) în care introduce noul filtru, că „Tu ar trebui să decizi câtă inteligență artificială dorești în viața ta, sau dacă nu o vrei deloc”.
Precum Google, DuckDuckgo oferă un răspuns automat, generat de inteligența artificială la căutări. Spre deosebire de AI Overview, asistentul oferit de Google, DuckDuckGo folosește doar una sau două surse, pentru a evita amestecul de informații și „halucinațiile” inteligenței artificiale. De asemenea, acesta poate fi oprit din setări, o opțiune care nu există pentru asistentul AI Google.
Reacțiile utilizatorilor
Reacția la această decizie a fost una pozitivă. Atât utilizatorii care se opun utilizării inteligenței artificiale, cât și cei care o susțin sunt de acord că opțiunea de a alege dacă vrei să folosești imagini generate de inteligența artificială este una necesară.
Dorința de a filtra rezultatele generate de inteligența artificială a crescut încontinuu de la introducerea acestora, datorită cantității mari de informații greșite sau false pe care acestea le propagă. Postarea realizată de DuckDuckGo face referire la o controversă legată de aceste imagini.
Anul trecut, în octombrie, rezultatele de pe Google Images pentru „pui de păun” au fost inundate cu imagini realizate cu IA, care arătau păuni adulți în miniatură, în loc de ceva care seamănă cu animalul adevărat, care este maro și nu prezintă coada pentru care specia este cunoscută.