Prezidat pentru prima dată de Janet Yellen, Comitetul de politică monetară de la Fed (FOMC) a decis miercuri seară să reducă cu alte 10 miliarde de dolari programul de achiziţii de obligaţiuni, care a ajuns astfel la 55 de miliarde de dolari pe lună.

De la sfârşitul lui 2008, Fed a menţinut dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero şi a injectat peste 3.000 de miliarde de dolari în economie, prin achiziţiile sale de obligaţiuni, în încercarea de a stimula relansarea economiei.

Presată de ziarişti să spună cât timp va mai trece pânâ când Fed va opri stimulentele monetare şi va trece la majorarea dobânzii de bază, Janet Yellen a evocat o perioadă de 'şase luni', ceea ce a provocat o reacţie imediată a pieţelor bursiere.

'În comunicatul nostru de presă se vorbeşte de o perioadă 'considerabilă'. Acest gen de termen este greu de definit însă probabil înseamnă ceva de ordinul a şase luni', a declarat Janet Yellen, adăugând însă că acest lucru depinde de situaţia pieţei muncii şi a inflaţiei.

Imediat după aceste declaraţii reacţia pieţelor financiare a fost una rapidă. Indicele bursier Dow Jones a pierdut 114,02 puncte încheind şedinţa la 16.222,17 puncte în timp ce preţul obligaţiunilor guvernamentale americane a scăzut şi el, iar dolarul s-a apreciat.

În ceea ce priveşte criza din Ucraina, Janet Yellen a subliniat că Fed supraveghează 'îndeaproape' evoluţia situaţiei din Ucraina, chiar dacă repercusiunile economice ale tensiunilor din regiune sunt pentru moment limitate.
Sursa: Agerpres