Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care numără 16 site-uri de manufacturiere din țară – atrage atenția că circa 85% din medicamentele care costă sub 25 lei, în marea lor majoritate fabricate în țară, au devenit nerentabile după creșterea taxei “clawback” în T3 2017 cu 30% față de T3 2016 și cu aproape 60% față de T3 2015.

“Taxa 'clawback' reprezintă 5 lei, adică 25% din costul unui medicament care la producător este 20 lei și în farmacie 25 lei. Dacă scădem costurile de producție, de desfacere și celelalte taxe și impozite rezultă practic că aceste produse au rentabilitate zero. Situația este și mai gravă pentru medicamentele sub 15 lei, care dau pierderi de 1-2 lei” , a declarat Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.

Fabricile de medicamente din România sunt un sector economic cu înalta valoare adăugată,  plătesc taxe și impozite în țară, au creat mii de locuri de muncă pentru personal de înalta calificare și asigura medicamente esențiale pentru pacienții români – toate acestea în ciuda unui mediu concurențial care le este potrivnic și în care nu găsesc niciun sprijin din partea autorităților de resort. Medicamentele care costă sub 25 lei, pe care le utilizează peste 8,5 milioane de pacienți și în marea lor majoritate fabricate în România, reprezenta mai puțin de 15% din fondurile decontate de CNAS și totuși sunt obligate la plata unei taxe “clawback” care a crescut cu aproape 60% în mai puțin de doi ani.

PRIMER reiterează că scutirea de la plata obligației de tip “clawback” a medicamentelor care costă sub 25 lei reprezintă o măsură care va genera efecte pozitive asupra pacienților și industriei. Nici o țară din Uniunea Europeană nu mai aplică impuneri fiscale suplimentare la acest nivel de preț, înțelegând să reducă presiunea fiscală asupra medicamentelor ieftine, asigurându-le acestora un acces neîngrădit  în așa fel încât să contribuie la scăderea costurilor din sistemele sanitare. Este momentul că și în România să fie oprită aplicarea obligației de plata de tip “clawback” pe acest segment de medicamente.