Potrivit unui comunicat al Grupului de comunicare strategică al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, bărbatul care a contactat virusul a fost transportat cu o autospecială SMURD din cadrul ISU Dolj dotată corespunzător și având condiții de izolare totală a pacientului.

De asemenea, pe timpul transportului, pacientul a fost asistat, pe lângă personalul medical, de un echipaj specializat în intervenții de tip CBRN (situații de contaminare chimică, biologică, radiologică sau nucleară).

Bărbatul de 25 de ani a fost predat personalului Institutului Matei Balș și va rămâne izolat complet de restul pacienților. Medicii au stabilit deja o schemă de tratament, iar starea sa este bună, neavând simptome specifice.

Guvernul a lansat joi dimineaţă şi un clip video de informare privind originea şi evoluţia de până acum a coronavirusului.

Autoritățile au anunțat încă de acum câteva săptămâni că primii 10 pacienți români diagnosticați cu coronavirus vor fi tratați la Institutul Matei Balș din București, cel mai mare spital de boli infecțioase din România, care are toate condițiile pentru a trata eventuali pacienți infectați.

Tototodată, astfel de facilităţi speciale pentru pacienții infectați cu coronavirus sunt amenajate și la alte spitale de boli infecțioase din țară – la Iași, Târgu Mureș, Timișoara și Sibiu.

“În urma testării făcute persoanelor din județul Gorj care au întrat în legătură cu cetățeanul italian din Rimini am descoperit primul caz de infectare cu coronavirus. Este vorba de o persoană total asimptomatică. Mai avem în lucru 33 de teste din acea zonă și vă vom confirma rezultatele imediat ce va fi posibil. Este un contact direct al italianului”, a spus miercuri seara Victor Costache, ministrul Sănătății.

Conform primarului comunei Prigoria, de care aparţine satul în care locuieşte tânărul, Iuliana Iliescu, bărbatul este angajat la o firmă la care cetăţeanul italian este patron. Primarul a explicat la Antena 3 că tănărul locuia cu părinţii şi cu bunicii. De asemenea, conform edilului, prietena tânărului este şi ea izolată, dar la Târgu Jiu. De asemenea, Iuliana Iliescu a precizat că bărbatul a participat recent, alături de alte persoane din sat, la o petrecere.