Primele „cireșe de mai” atrag privirile și clienții dornici să se bucure de aroma și dulceața fructelor de sezon. Se găsesc pe marginea drumului județean DJ 102, ce străbate comună Păulești din Prahova. Iar prețurile sunt foarte tentante.

Primele cireșe de mai, la jumătate de preț față de cele din import

Localnicii își prezintă cu mândrie roadele livezilor tradiționale, înființate cu mult timp în urmă, și oferă cumpărătorilor șansa de a gusta cireșele proaspete, aduse de vremea favorabilă din acest an. Prețurile sunt tentante pentru consumatori, variind între 25 și 30 de lei pe kilogram, la jumătate față de cele ale cireșelor de import găsite în supermarketurile sau piețele din Ploiești, scrie observatorulph.ro.

De-a lungul anilor, comuna Păulești s-a bucurat de o tradiție îndelungată în cultivarea cireșelor. Livezile de cireși sunt o parte integrantă a peisajului rural, iar aproape fiecare gospodărie se mândrește cu cel puțin un cireș în grădină.

Pe lângă bucuria de a culege și a mânca fructele dulci și suculente, cireșelor este și o oportunitate pentru localnici, în special pentru cei aflați la pensie. Astfel, fiecare primăvară aduce cu sine o mică afacere pentru acești oameni, care își rotunjesc veniturile din vânzarea cireșelor.

De altfel, Primăria Păulești organizează anual un festival al cireșelor, atrăgând numeroși participanți din comunitate și din afara ei. Festivalul devine un prilej de bucurie și socializare, evidențiind importanța acestor fructe pentru această comunitate de aici.

În sezonul 2024, cireșele și-au făcut apariția pe piețe încă din martie. Prețul lor, însă, era cu adevărat prohibitiv. Mai mult, în acest nou sezon, din cauza prețului incredibil de mare, cireșele au ajuns să fie vândute și la bucată.

În piețele din Constanța, cireșele apăruseră din martie în ciuda faptului că mai sunt aproape două luni până la sezonul lor propriu-zis. Cu toate acestea, prezența lor pe tarabe pare mai degrabă decorativă, având în vedere că erau vândute la prețuri ce variază între 150 și 250 lei pe kilogram, în funcție de cererea pieței.

Cireșele sunt fructe benefice pentru sănătate

Cireșele sunt o sursă bogată de nutrienți și antioxidanți, oferind numeroase beneficii. Fructul este bogat în vitamina C, flavonoide și antociani, care luptă împotriva stresului oxidativ și reduce riscul de boli cronice precum cancerul și bolile de inimă.

De asemenea, nu numai că fibrele și polifenolii din cireșe scad factorii de risc asociați cu obezitatea, dar pot ajuta la slăbit datorită rolului pe care îl au în promovarea unui somn mai bun.

Cercetările au arătat că un somn de mai puțin de șapte ore pe noapte crește riscul de obezitate. Somnul insuficient este, de asemenea, asociat cu poftele alimentare mai frecvente.

Cireșele sunt asociate cu îmbunătățiri ale somnului, care vă pot ajuta să pierdeți în greutate.