In primul trimestru din 2003, indicele BET al Bursei de Valori a inregistrat o crestere de numai 2,1%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET Fi, a inregistrat chiar o scaderede 4,2%. Aceasta evolutia a contrazis in parte optimismul brokerilor si al investitorilor, stimulat de prognozele analistilor financiari. Conform acestora din urma, Bursa ar putea inregistra in 2003 o crestere de 30-40%, dupa un an in care cresterea bursiera a fost de 119,79%.
Primele efecte ale evolutiei negative s-au resimtit deja in piata. Volumul tranzactiilor a scazut, si o data cu el a scazut si valoarea cotatiilor. Cele mai importante actiuni din Bursa au facut fata cu greu intentiei investitorilor de a vinde si a iesi din ringul bursier. A devenit tot mai necesar un semnal nou pentru a restimula apetitul fata de investitiile bursiere.
Primul semnal vine din parte bancilor, care continua procesul de reducere a dobanzilor la depozite. Totusi, romanul mai cumpatat nu se hazardeaza in investitii bursiere si prefera castigul mai mic, dar sigur, oferit de banca. In aceasta situatie, doar capitalul strain ar mai putea oferi un plus de vigoare activitatii din Bursa. Pana acum insa, doar semnale din partea capitalistilor occidentali, si acestea foarte vagi.
Investitorii la Bursa asteapta cotarea BCR
Administratorii Bursei de Valori spera ca in 2003 vor realiza un rulaj mediu zilnic de 35 de miliarde lei, fata de 28 miliarde lei rulajul mediu zilnic in 2002. Ei spera ca in acest an vor demara tranzactionarea titlurilor de stat cu scadenta mai mare de un an, emise de Ministerul Finantelor Publice. In plus, ar mai fi intentia de atragere la cota a unor companii mari din domeniul energetic, al transporturilor si chiar cea mai mare banca din Romania – BCR.
Totusi, prognozele analistilor privind evolutia Bursei in 2003 nu sunt hazardate. Argumentele aduse in acest sens sunt suficient de solide. In primul rand, ele privesc „perlele” din bursa, acele 8-10 titluri care reprezinta peste 70% din activitatea bursiera. Cele doua banci comerciale – BRD si Banca Transilvania – si-au consolidat in fiecare an pozitia pe piata bancara si s-au dovedit plasamentele cele mai sigure pentru investitorii in actiuni. In ce priveste privatizarea SNP Petrom, analistii spun ca va reprezenta un momernt bun pentru speculatori. O data cu lansarea ofertei de vanzare, brokerii spun ca actiunile SNP vor avea evolutii spectaculoase, pe masura informatiilor ce vor fi vehiculate despre companie.
Dar procesul de privatizare pentru SNP va fi lansat la toamna, ceea ce inseamna ca din acest punct de vedere Bursa va avea o vara linistita. Tot pentru toamna este asteptata si noua lege a SIF-urilor, care ar putea creste pragul maxim de detinere de actiuni la aceste societati de la 0,1% la 1%. O astfel de modificare ar fi, in opinia operatorilor din piata de capital, un stimulent pentru achizitionarea de actiuni SIF. Impactul ar fi cu siguranta pozitiv, atat pentru volumul tranzactiilor cu aceste titluri, cat si pentru valoarea de piata a actiunilor SIF. Desi exista voci care afirma ca legea SIF-urilor ar putea fi finalizata pana in iulie, brokerii nu o asteapta mai devreme de luna septembrie. Deocamdata, proiectul de lege asteapta aprobarea Guvernului, dupa care trebuie inaintata comisiilor din parlament, urmand sa fie analizata si dezbatuta in plen.
Cu alte cuvinte, Bursa de Valori are putine sanse de revigorare in urmatoarele luni. Singurele semnale care mai pot provoca usoare cresteri vin din partea companiilor necotate la care SIF-urile sunt actionare. In fiecare an, incasarea dividendelor cuvenite SIF-urilor de la BCR si Banc Post au fost motiv de crestere a valorii actiunilor in bursa. Pentru cresterea prognozata la inceputul anului, investitorii trebuie sa astepte trecerea verii.