In 2002, impozitele si taxele locale au crescut in majoritatea localitatilor din tara, cu pana la 55%.
Nu este deloc usor sa obtii de la primariile din tara valorile taxelor si impozitelor asupra cladirilor, constructiilor, terenurilor, autoturismelor si ale altor taxe speciale pe care le percep anual administratiile locale persoanelor fizice si juridice. Desi aceste valori sunt publice conform legii, majoritatea edililor sefi din tara se feresc sa le comunice. Transparenta pare sa fie un cuvant strain functionarilor din primarii. In loc de a primi informatiile cerute, ne-am ales cu fel si fel de scuze: de la „nu am primit faxul pe motiv ca este in alta cladire din curte, cum a fost in cazul primariei din Calarasi, pana la „cetatenii stiu ce au de platit”, dupa cum ne-a raspuns primarul Predealului, Mihai Vestea. Exista situatii in care pana si numele primarului este tinut la mare secret. Un astfel de caz l-am intalnit la Resita. Sefa serviciului impozite si taxe, Otilia Vasile, a refuzat sa dea informatii despre cuantumul taxelor si impozitelor locale aplicabil in acest an, pe motiv ca nu-i permite primarul. Intrebata telefonic cum il cheama pe acesta, Otilia Vasile ne-a raspuns sec: „Nu are nici un rost sa va spun numele sefului meu”. Si angajatii primariei din Targoviste dovedesc aceeasi lipsa de transparenta. In urma demersurilor noastre nu am primit decat un receptor trantit in furca. Exemplele pot continua si cu alti edili reticenti la a da informatii despre sumele pe care trebuie sa le plateasca in acest an contribuabilii.
Faptul ca anul acesta impozitele si taxele locale au fost majorate neasteptat de mult, comparativ cu anul trecut, poate fi motivul principal al secretomaniei de care au dat dovada administratiile locale. Cresterea provine, pe de o parte, din indexarea cu rata inflatiei pe 2001 de 30,9% a valorilor impozabile prevazute in Legea nr. 27/1994. Pe de alta parte, la majorarea din acest an au contribuit si disfunctionalitatile create in anul electoral 2000. „In anii electorali, primarii si consilierii au apetitul de a reduce nivelul impozitelor si taxelor. Cei care nu sunt realisti isi propun un buget greu de executat si atunci noii alesi se vad in situatia sa mareasca nivelul impozitelor si taxelor”, ne-a precizat Romeo Postelnicu, secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice.
Conform Legii nr. 27/1994, impozitul pe cladiri, proprietatea persoanelor fizice, se calculeaza prin aplicarea cotei de 0,2%, in mediu urban, si de 0,1%, in mediu rural, asupra valorii cladirii determinata pe baza normelor prevazute in lege. In cazul persoanelor juridice, cota poate fi intre 0,5% si 1%, aplicata asupra valorii la care sunt inscrise cladirile in evidenta contabila a acestora. Deci consiliile locale pot jongla cu impozitele pe cladiri in aceasta marja prevazuta de lege.
Legea da posibilitatea consiliilor locale sa majoreze sau sa diminueze impozitele si taxele, stabilite in sume fixe, cu pana la 50%. Hotararea de modificare trebuie adoptata pana la 31 octombrie a fiecarui an si se aplica in anul urmator. De acest text de lege au profitat si candidatii la fotoliul de primar, promitand populatiei diminuarea impozitelor. O data ajunsi in scaun au trecut la cresterea impozitelor si taxelor. „Nu este un principiu corect. Poate sa dea abilitate consiliilor locale sa mareasca impozitele si taxele doar in functie de obiectivele pe care le au”, mai spune Romeo Postelnicu.
Se pregateste o noua lege a impozitului local
Efectul manevrei electorale se resimte direct in buzunarul cetateanului, care este pus in situatia de acum, de a nu-si mai putea onora platile catre bugetele locale. Fata de anul trecut, cand pe vremea aceasta, administratiile financiare erau luate cu asalt, in prezent putini se mai inghesuie sa-si plateasca darile. Exista situatii in tara unde impozitele pe cladiri au crescut cu peste 55%. Sunt si exceptii, putine la numar, unde impozitele locale pe teren si cladiri au scazut. Este vorba de Arad, unde populatia acestui oras plateste impozite si taxe, in 2002, cu 8,5% mai mici decat cele de anul trecut.
Discrepantele foarte mari intre localitati, privind nivelul impozitelor si taxelor locale, au determinat puterea actuala de la Palatul Victoriei sa propuna modificarea Legii nr. 27/1994. Schimbarea legii a fost ceruta si de Federatia Autoritatilor Locale din Romania (FALR), reprezentand mai multe primarii din tara, care considera ca actuala legislatie in domeniu este depasita, greoaie si confuza.
Prin noua reglementare se vrea scaderea gradului de fiscalitate si in acelasi timp cresterea sumelor colectate la bugetele locale. ” Se poate ajunge la aceste rezultate prin largirea masei de contribuabili si printr-o alocare corecta a acelor impozite si taxe, care trebuie sa ramana la autoritatile locale”, ne-a declarat Romeo Postelnicu.
In prezent, ponderea impozitelor si taxelor in totalul bugetelor locale este, in medie pe tara, de 50-60%. Restul veniturilor vine de la bugetul de stat sau din alte surse de finantare. Conform declaratiilor secretarului de stat Romeo Postelnicu, noua lege a impozitelor si taxelor locale va avea ca efect si inversarea raportului surselor la bugetul local, raport care in prezent este in favoarea bugetului de stat. „Credem ca, prin adoptarea noului act, vom aduce la zi impozitele si vom creste veniturile consiliilor locale cu 3.000-4.000 miliarde lei, luandu-se taxe de la nivel central si ducandu-le la nivel local”, ne-a declarat Octav Cozmanca, ministrul administratiei publice.
O sursa de venit suplimentar ar putea fi transferarea unor competente de incasare (amenzi, taxe de timbru judiciar si altele) de la autoritatea centrala catre cea locala. O alta noutate a viitoarei legi este impozitul progresiv pe cladiri. „Impozitul va creste in raport cu numarul de case, vile, apartamente sau garsoniere pe care le are un singur proprietar. La o cladire plateste un anumit impozit, de la a doua sau a treia acest impozit va creste. Am auzit de cineva care are 140 de garsoniere. Nu e normal. Vrei sa faci bani din inchirieri, plateste taxa progresiva. Nu se poate sa castigi, sa dai tunuri cu afaceri imobiliare si gata”, spune Octav Cozmanca.
Proiectul de ordonanta de modificare a Legii nr. 27/1994 se afla in prezent in discutie la Guvern. Ordonanta va fi adoptata in scurt timp, promite Octav Cozmanca, iar aplicabilitatea ei va incepe cu 1 ianuarie 2003. Pana atunci, populatia va plati cu varf si indesat taxe si impozite. Nu ar fi fost atat de controversata aceasta majorare a birurilor catre bugetele locale, daca serviciile prestate de autoritatile locale s-ar apropia de nivelul taxelor si impozitelor. Poate daca s-ar imbunatati ceva din aspectul urbelor tarii, povara taxelor si impozitelor locale ar fi mai usor de suportat de catre contribuabili.    

Veniturile Si cheltuielile bugetelor locale

Intrari
· Impozite pe cladiri percepute de la persoane fizice si juridice
· Impozit pe terenuri
· Impozit pe mijloacele de transport
· Alte taxe (pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor in domeniul constructiilor, pentru eliberarea autorizatiilor de functionare pentru alte activitati lucrative, taxe pentru folosirea mijloacelor publicitare, taxe speciale)
· Sume de la bugetul de stat: cote din veniturile globale colectate de administratiile financiare (62,5%), sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata (pentru finantarea invatamantului, centrelor de consultanta agricola, crese, aparatul cleric medical), sume defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrare (sume fixe care ajung mai intai la consiliile generale, dupa care se impart la primarii)
· Fonduri speciale
· Imprumuturi
Iesiri
· Cheltuieli cu salariile personalului din invatamant, asigurarea materialului didactic si investitii in acest domeniu.
• Cheltuieli pentru finantarea culturiir
• Cheltuieli pentru protectia civilar
• Cheltuieli pentru transportul local si comunicatiir
• Cheltuieli de personal in administratia localar
• Asistenta sociala: 55% din subventiile acordate populatiei pentru energia termica le suporta bugetul localr
• Alte cheltuielir