Dupa instalarea unei microcentrale termice murale si ilocuirea completa a tuturor caloriferelor, proprietarul unui apartament din cartierul bucurestean Militari a fost amendat cu sapte milioane lei de catre Primaria Municipiului Bucuresti pentru executarea lucrarilor fara autorizatie de construire. Surpriza a fost totala, itrucit, i prealabil obtinuse toate avizele necesare, lucrarea fiind executata de o firma autorizata de Romgaz, pe baza unui proiect, ce respecta normativele tehnice i vigoare, exista acordul Asociatiei de locatari, iar Radet a fost de acord cu debransarea.
Inspectorul specializat al Directiei de control si disciplina i constructii din cadrul Primariei Capitalei a constatat la blocul situat pe Bulevardul Iuliu Maniu „constructia unei conducte de alimentare cu gaze fara autorizare de construire, de dimensiuni aproximative: diametru doi toli si lungime 35 metri pe fatada posterioara a blocului”. Verificarea efectuata de departamentul de specialitate al Primariei a fost facuta i urma reclamatiei unei vecin binevoitor. „Lucrarile au iceput i octombrie 1998, si au fost finalizate de abia i mai 2000, tocmai din cauza discutiilor cu unii dintre colocatari. Conducta a fost montata pe fatada blocului la cerinta vecinilor, care au refuzat ca aceasta sa fie montata pe casa scarii, conform recomandarii Distrigaz”, ne-a declarat domnul I.M., proprietarul apartamentului i cauza. Dimensionarea instalatiei a fost facuta astfel icit sa permita viitoare racordari ale celorlalti colocatari, care vor trebui sa suporte doar contravaloarea cotei parti aferente.
Ceea ce trebuia sa reprezinte o imbunatatire a conditiilor de locuit s-a transformat itr-un razboi al nervilor pentru cel care a idraznit sa renunte la serviciile oferite de Radet, i favoarea abonarii directe la Romgaz. in urma procesului-verbal de constatarea a contraventiei, din data de 28 iulie 2000, s-a dispus intrarea i legalitate a contravenientului, prin obtinerea autorizatie de construire, i caz contrar fiind amenintat cu desfiintarea lucrarii. Termenul limita expira pe 28 octombrie 2000. Cu toate ca a depus toata documentatia la Primaria Sectorului 6, imediat dupa achitarea amenzii, planul de urbanism a fost eliberat de abia pe 20 octombrie. Ramine ca autorizatia de construire sa fie eliberata pina la data limita, i caz contrar riscind ca lucratorii Primariei sa vina si sa-i sectioneze conducta de alimentare cu gaz.
Birocratia cistiga teren
Norocul este ca pentru montarea unei instalatii proprii de icalzire centrala nu este necesar acordul fiecarui membru i parte, ci din partea asociatiei de proprietari. Astfel, la articolul 18 din Regulamentul asociatiilor de proprietari se mentioneaza: „Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari apartamentului sau, fara a pune i pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor apartamente”; pentru schimbarea aspectului proprietatii comune, este necesar acceptul asociatiei. Cu alte cuvinte, este suficient acordul majoritatii vecinilor, si nu al tuturor.
Chestionind firmele autorizate pentru efectuarea unor asemenea lucrari, este surprinzator ca marea majoritate considera ca nu este necesara obtinerea unei autorizatii de construire, ci numai avizele Distrigaz, Radet si Asociatiei de proprietari. Directorul tehnic al unei societati de profil, Aqua Therm Co, considera ca pentru montarea unei centrale este necesara autorizatia de construire numai daca operatiunea implica lucrari de constructii asupra imobilului. La centralele cu tiraj fortat, la exteriorul cladiri nu este vizibil decit un tub scurt pentru evacuarea gazelor arse, ce nu poate schimba arhitectura cladirii sau afecta structura de rezistenta. Din aceasta cauza, pina i prezent nu au fost solicitate autorizatii de construire pentru montarea centralelor de acest tip. Aceasta iseamna ca pentru marea majoritate a lucrarilor deja executate nu exista autorizatii de construire, aproape toti proprietarii care si-au montat asemenea microcentrale fiind pasibili de amenda contraventionala.
Toate aceste neitelegeri provin din formularile ambigue din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor. La data elaborarii actului normativ, lucrarile de montare a unor instalatii proprii despre icalzire centrala nu au fost luate i calcul, nefacindu-se vorbire de acest subiect. Astfel, articolul 3 din lege stipuleaza ca autorizatia de construire se elibereaza pentru lucrari de construire, reconstruire, modificare, extindere sau reparare a cladirilor de orice fel. Administratia locala poate interpreta i sensul dorit acest articol, considerind ilocuirea instalatiei de icalzire centrala ca pe o modificare a cladirii. Totusi, la articolul 8 al legii, se precizeaza ca se pot executa fara autorizatie de construire reparatiile la instalatiile interioare si bransamentele exterioare, de orice fel, aferente cladirilor, fara implicatii asupra structurii de rezistenta sau aspectului arhitectural al acestora. si acest articol ar putea fi invocat, la fel de bine, pentru ca sa nu solicite autorizatie din partea Primariei. in fond, autorizarea din partea administratiei locale nu face decit sa o dubleze pe cea a Romgaz, care isi asuma raspunderea pentru buna executie a lucrarilor, impreuna cu societatea de instalatii. si acesta nu ar fi singurul aspect discutabil al implicarii functionarilor din Primarie i aceste situatii.
Departamentul de control si disciplina i constructii, impreuna cu cei care acorda autorizatii, nu are competenta necesara pentru a verifica daca instalatia a fost corect executata si nu prezinta risc i exploatare. Aceasta o pot decide numai specialistii Romgaz, care dau si avizele de functionare. Practic, Primaria nu face altceva decit sa icaseze taxe pentru eliberarea autorizatiei de construire, fara sa presteze o activitate pentru aceasta. Taxa de autorizare este de 2% din valoarea lucrarilor de instalare.
Primaria Capitalei se baga pe teava Romgaz

26 octombrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 26 octombrie 2000, 15:00
Dupa instalarea unei microcentrale termice murale si ilocuirea completa a tuturor caloriferelor, proprietarul unui apartament din cartierul bucurestean Militari a fost amendat cu sapte milioane lei de catre Primaria Municipiului Bucuresti pentru executarea lucrarilor fara autorizatie de construire. Surpriza a fost totala, itrucit, i prealabil obtinuse toate avizele necesare, lucrarea fiind executata de o firma autorizata de Romgaz, pe baza unui proiect, ce respecta normativele tehnice i vigoare,
Etichete: arhiva,
retention ratio
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook