Cele mai multe bănci din cele 21 care au participat în primele trei etape ale programului şi-au expimat interesul pentru Prima Casă 4. Astfel, 16 bănci au semnat până la termenul-limită de 3 iulie protocolul de aderare la Prima Casă 4, plafonul cumulat pentru credite depăşind 1,5 miliarde euro.
De asemenea, şapte bănci au demarat deja creditarea în cea de-a patra etapă a programului, ceea ce înseamnă că peste trei sferturi din noul program este deja operaţional. Ultimele două bănci care care s-au alăturat plutonului care demarase creditarea prin Prima Casă 4 sunt Piraeus Bank şi Banca Transilvania.
Cu primele trei bănci, în funcţie de plafoanele alocate, deja active (BCR, BRD şi Alpha), Prima Casă 4 pare că a prins viteză, fiind acordate credite în valoare de 21 milioane euro.
„De la lansarea programului Prima Casa 4, au fost primite circa 730 de dosare spre aprobare, ritmul mediu fiind în acest moment de aproximativ 40 de dosare pe zi. Dintre acestea, 524 au fost deja soluţionate, diferenţa fiind reprezentată de  dosare  incomplete sau aflate în analiză. Valoarea cumulată a creditelor pentru garanţiile acordate este de aproximativ 21 milioane euro“, ne-au declarat reprezentanţii Fondului de Garantare.
Condiţiile de împrumut au fost menţinute (avans de 5%, marjă de maximum 5% la euro), cu excepţia comisionului către Fondul de Garantare, care s-a înjumătăţit, în linie cu garanţia statului.
Cum a renăscut Prima Casă
În mod normal, Prima Casă s-ar fi încheiat în prima parte a acestui an, odată ce băncile şi-ar fi epuizat plafoanele din cea de-a treia etapă a programului, întrucât statul nu mai avea disponibilităţi pentru a acorda noi garanţii. Cu toate acestea, graţie unei găselniţe a economistului-şef al BCR, Lucian Anghel, Prima Casă a „renăscut“ în cea de-a patra etapă a sa.
Practic, fără ca statul să aloce un nou plafon pentru garanţii, disponibilitatea programului Prima Casă aproape că s-a dublat, prin înjumătăţirea garanţiilor pentru creditele deja acordate şi alocarea acestora pentru noi credite. Astfel, cu toate că băncilor le creşteau costurile prin preluarea unui risc de 50%, foarte multe au acceptat să crediteze în aceleaşi condiţii de împrumut pentru clienţi, ca în cazul în care creditele erau garantate 100% de către stat. Ce ar explica acest comportament al băncilor?
Pe de o parte, a contat rata de default extrem de redusă, sub 0,1%, înregistrată până în prezent la creditele acordate prin Prima Casă. De asemenea, reprezentanţii băncilor au observat că Prima Casă a devenit deja un brand, un program în care clienţii au mare încredere.
Pe de altă parte, recesiunea din ultimii doi ani a afectat puternic solvabilitatea clienţilor, dar şi apetitul acestora pentru credite a scăzut substanţial.