Inflația va rămâne mai mare decât se preconiza o perioadă din cauza prețurilor ridicate la energie, a declarat președinta BCE, Christine Lagarde, într-o conferință de presă, în urma deciziei BCE de a lăsa neschimbate ratele dobânzilor și programul de achiziționare de obligațiuni de stat, scrie Naftemporiki. 

„Cei mai mulți dintre noi am fost impresionați de datele legate de inflație în decembrie 2021. A fost din cauza șocului energetic”. Întrebată despre contractele futures și impactul energiei asupra inflației, Christine Lagarde a spus că „50% din presiunile inflaționiste provin din prețurile energiei”.

Cu toate acestea, ea nu a mai repetat că este puțin probabil ca ratele dobânzilor să crească în 2022. „Așteptăm datele și le vom analiza cu atenție în martie”, a spus Lagarde, ca răspuns la întrebarea unui reporter, subliniind că deciziile vor fi graduale și întotdeauna bazate pe date. „Ținta pentru inflație este de 2% pe termen mediu”, a adăugat ea.

Christine Lagarde a recunoscut că gospodăriile sunt sub presiunea creșterii costurilor la energie. „Suntem pregătiți să folosim toate instrumentele pentru a ține sub control volatilitatea prețurilor de consum”, a spus ea.

Ea a subliniat, însă, că pandemia a început să regreseze încet-încet și că economia este afectată din ce în ce mai puțin de valul de coronavirus. „Riscurile asupra perspectivelor sunt echilibrate”, a spus ea.

În ceea ce privește riscurile geopolitice și situația din Ucraina, Christine Lagarde a subliniat că „eventualele riscuri vor avea impact asupra costurilor și prețurilor energiei”. „Pacea este întotdeauna de preferat războiului, în orice caz”, a spus ea.

Efectele majorării ratei dobânzii

În legătură cu majorarea ratei dobânzii cu 0,5% realizată astăzi de către Banca Angliei, președinta BCE a precizat că BCE nu face demersuri similare deoarece în Marea Britanie presiunile inflaționiste sunt în mod tradițional mai mari decât în ​​zona euro.

În plus, ea a subliniat că șomajul este la niveluri scăzute, „aproape similare celor de dinainte de pandemie”, dar că „ceea ce nu se întrevede este o creștere a salariilor”, acestea fiind date pe care BCE le monitorizează cu „atenție”. Se reamintește că dobânda BCE pentru depuneri este la minimul istoric de -0,5%.

Scenariul-cheie al BCE de până acum este că inflația se va tempera pe parcursul anului. Această poziție este însă contestată de investitori și de mulți analiști, mai ales după saltul neașteptat al acestui indicator în zona euro la maximul istoric de 5,1% în luna ianuarie. „Speranțele pentru o temperare rapidă a inflației au fost cu siguranță spulberate, iar presiunea asupra băncii centrale pentru mișcări mai drastice se intensifică”, comentează Commerzbank.

BCE prevede că inflația va ajunge sub ținta de 2% în 2023 și 2024 și rămâne de văzut dacă își va schimba estimările în lunile următoare. Până acum, pe baza acestor calcule, Lagarde caracterizează ca fiind improbabilă orice creștere a ratelor dobânzilor în acest an. Dar piețele pariază pe o creștere de 28 de puncte de bază în 2022, prima mișcare urmând să aibă loc în iulie.