Prețurile petrolului au scăzut în ultima săptămână

Prețurile petrolului au scăzut vineri. Investitorii au analizat datele de pe piața americană a muncii și perspectivele reducerii dobânzii de referință de către Rezerva Federală, potrivit informațiilor transmise de Reuters.

Vineri, contractele futures pentru țițeiul Brent, cu livrare în iulie, au înregistrat o scădere de 71 de cenți, sau 0,85%, ajungând la 82,96 dolari pe baril.

Prețul petrolului american West Texas Intermediate pentru luna iunie a coborât cu 84 de cenți, sau 1,06%, până la 78,11 dolari pe baril.

Ambele puncte de referință au suferit pierderi săptămânale de peste 6%, deoarece investitorii sunt îngrijorați de perspectivele creșterii economice în SUA, principalul consumator mondial de petrol, și în alte regiuni, din cauza posibilelor rate ridicate ale dobânzilor pe termen lung.

Prețul petrolului Brent a înregistrat o scădere săptămânală de aproximativ 6,8%, în timp ce prețul WTI a înregistrat o scădere de 6,4%.

Datele de vineri au arătat o încetinire a creșterii locurilor de muncă în SUA, sub așteptări, iar creșterea salariilor anuale s-a redus, ceea ce a determinat traderii să-și revizuiască așteptările în privința primei reduceri a dobânzii de către Banca Centrală a SUA în acest an, probabil în septembrie.

„Economia se încetinește ușor. Dar (datele) oferă o cale de acțiune, sugerând că Fed va efectua cel puțin o reducere a dobânzii în acest an”, a declarat Tim Snyder, economist la Matador Economics.

Fed a menținut dobânzile neschimbate în această săptămână și a indicat că inflația ridicată ar putea întârzia reducerile dobânzilor.

Prețul carburanților a crescut

Vineri, prețul pentru cea mai ieftină benzină standard rămâne constant la 7,32 lei pe litru, aceeași valoare ca și joi. Această ofertă este disponibilă la o stație Petrom situată în București, pe strada Dr. Herescu Petre, numărul 2A, în sectorul 5.

Benzina premium costă între 7,83 lei și 8,14 lei, prețul stagnând față de ziua precedentă.

Pentru un litru de motorină standard, șoferii vor plăti în București minim 7,29 lei litrul. Prețul este în scădere față de cel înregistrat în cursul zilei de joi, 2 mai.

Cel mai scăzut preț al motorinei se găsește la stația Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5.

Prețul maxim pentru un litru de motorină, în București, este de 7,47 lei și este în stagnare.

În ceea ce privește motorina premium, aceasta este între 7,65 lei și 7,97 lei/litru. Prețul, și în acest caz, este în scădere.

Prețul unui litru de benzină standard anul trecut a trecut de 8 lei, în timp ce, pentru un litru de motorină, șoferii plăteau mai mult de 9 lei.