În al doilea trimestru din 2023, produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu 6,3%, în termeni anuali,  față de 7,3%, cât au estimat analiștii, din cauză că recuperarea post-pandemie și-a pierdut din avânt.

”PIB-ul a fost sub aşteptări, aşa că va face puţin pentru a atenua preocupările legate de economia chineză”, a explicat Warren Patterson, şeful de cercetare a mărfurilor la ING.

Cotațiile petrolului au scăzut cu peste 1%

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 1,11 dolari sau cu 1,4%, până la 78,78 dolari pe baril.

De asemenea, prețul petrolului U.S. West Texas Intermediate au scăzut cu 1,06 dolari, sau cu 1,4%, la 74,35 dolari, aceasta fiind a doua zi de pierderi consecutivă pentru ambele contracte.

Potrivit lui Dennis Kissler, vicepreşedinte senior pentru tranzacţionare la BOK Financial, achizițiile de petrol ale fondurilor speculative au încetinit din cauza ideii că cererea ar fi putut fi supraevaluată, după cifrele slabe din China.

Cererea de petrol va scădea pe fondul înrăutățirii perspectivelor economice

Prognoza de creştere a cererii globale de petrol a fost redusă, pentru prima dată în acest an, de către Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), specialiștii invocând o înrăutăţire a perspectivelor economice.

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a explicat că prognoza a fost redusă din cauza înrăutățirii perspectivelor economice care au un impact negativ „în special” asupra ţărilor bogate.

De asemenea, AIE a precizat că cererea globală de petrol este pe cale să crească cu 2,2 milioane de barili pe zi în 2023, pentru a ajunge la o medie de 102,1 milioane de barili pe zi. Specialiștii au subliniat că 70% din creştere va fi generată de China.

Totuși, această prognoză reprezintă o revizuire în scădere cu 220.000 de barili pe zi faţă de raportul de luna trecută, când AIE a estimat o creştere cu 2,4 milioane de barili pe zi a creşterii la nivel mondial, notează CNBC.

„Factorii macroeconomic adverşi persistenţi, evidenţi într-o scădere tot mai mare a producţiei, ne-au determinat să ne revizuim în sens negativ estimarea de creştere pentru 2023 pentru prima dată în acest an.

Cererea mondială de petrol este sub presiune din cauza mediului economic dificil, nu în ultimul rând din cauza înăspririi dramatice a politicii monetare în multe ţări avansate şi în curs de dezvoltare în ultimele douăsprezece luni”, a transmis AIE în raportul său lunar privind piaţa petrolului.