Dupa alegerile generale, agentiile imobiliare asteptau o revigorare a pietei locuintelor, bazandu-se pe o eventuala stabilitate politica, care urma sa conduca inerent la o crestere economica. Numai ca estimarile lor s-au dovedit prea optimiste. Numarul tranzactiilor cu case si preturile acestora nu numai ca nu au crescut, dimpotriva, au urmat un trent descrescator. Preturile abia, abia se mai tin de dolar. Singurele sectoare adiacente care se dezvolta sunt vanzarile de terenuri si inchirierile de locuinte de lux, superfinisate, care a inceput sa fie o afacere profitabila si pentru locuitorii unor orase din provincie. Deva, de exemplu, este unul din putinele orase in care marile agentii au avut in ultima perioada o activitate bogata. „Nu stiu care este miracolul, dar au inceput sa vina straini – italieni, elvetieni, belgieni, austrieci, care vor sa faca o prospectiune a pietei imobiliare si care cauta sa inchirieze. Bine este ca apeleaza intotdeauna la serviciile unei agentii. Pentru apartamente mari sau case bine utilate si frumos finisate ofera intre 350 si 500 USD/luna”, afirma Florin Negoita, director al agentiei Info Casa din Deva. Drept pentru care, cativa investitori locali au pus la cale o afacere: cumpara apartamente de pe piata si le modernizeaza, pentru a le scoate apoi pe piata la inchiriere. Ba mai mult, cum nu prea exista pe piata locuinte care sa aiba suprafete mari, un investitor a cumparat un teren pe care va construi apartamente de lux, cu 3-4 camere, care au si garaje si pe care intentioneaza sa le vanda cu 40.000-50.000 DM sau sa le inchirieze cu 550 USD/luna.
Si in Cluj-Napoca exista o astfel de oferta de apartamente ultrafinisate, construite de particulari. Firma Casa Rom are de vanzare 36 apartamente de 2-4 camere, cu suprafete cuprinse intre 50 si 141 mp, cu bai si bucatarii mobilate, si cu preturi de 20.000 USD pana la 40.000-45.000 USD, in cartierul Manastur.
In rest, piata locuintelor din Cluj se mentine la acelasi nivel – acelasi numar redus de tranzactii si aceleasi preturi exprimate in dolari, afirma Simion Uifalean, director al agentiei Casalux Cluj. Aceeasi „liniste” se inregistreaza si la Sibiu, Craiova si Iasi, sustin specialistii locali.
In Bucuresti, vanzarile au scazut, iar preturile la garsoniere si apartamente de doua camere au scazut in medie cu 500 USD, declara Lucian Racaru, director al agentiei Centrul Imobiliar Roman (CIR). Au crescut insa preturile pentru trei camere, unde oferta, pentru zonele bune, este acum limitata si in mod spectaculos se apropie, ca volum, de cerere. Preturile oferite de CIR sunt cele de piata, de tranzactionare, nu cat cer proprietarii, care se „arunca” uneori si la a umfla cu 10.000 USD peste pretul zonei. Se cauta in continuare apartamente modeste, cu finisaje medii. Majoritatea cumparatorilor prefera astfel de locuinte pentru ca sunt mai ieftine si pot fi utilate si imbunatatite in timp.
La case, preturile au scazut mai mult, cu in medie 1.000 USD. „Pe o casa care se vindea anul trecut cu 45.000 USD, se obtine acum 43.000-44.000 USD, in functie de cat de repede vrea sa o vanda proprietarul”, afirma Lucian Racaru.